Union banka je definitivně bez licence

02.05.2003 | , Finance.cz
2012 - Bulletin


Bankovní rada České národní banky na svém jednání dne 30. dubna 2003 rozhodla o odebrání bankovní licence Union bance, a.s.

Důvodem rozhodnutí Bankovní rady České národní banky je přetrvávání závažného nedostatku v činnosti banky (paragraf 26 odst. 3 písm. B zákona o bankách) spočívající v tom, že banka neudržuje trvale svou platební schopnost v české měně i v cizích měnách na individuálním základě.

Samotní představitelé Union banky již ve středu prohlásili, že banka akceptuje rozhodnutí ČNB. Union banka tím přestala existovat jako peněžní ústav. Představenstvo Union banky nyní připravuje změnu organizační struktury a zápis do obchodního rejstříku, které budou reflektovat změny, které musí následovat po tomto rozhodnutí.

"Odnětí bankovní licence jsme očekávali, prioritou však pro nás není udržení bankovní licence za každou cenu, ale to, aby naši klienti získali co nejvíce finančních prostředků, které měli v bance uloženy. Jsme přesvědčení, že nejvýhodnější cestou pro naše věřitele je vyrovnání," uvedl k odebrání licence předseda představenstva a generální ředitel Union banky Petr Votoupal. Podle něho již má banka připraveny kroky a opatření, které se ihned mohou realizovat tak, aby vyrovnání probíhalo co nejrychleji.

Vklady klientům zkrachovalé banky bude v zákonem stanovené výši vyplácet GE Bank. Výplata prvních klientů bude zahájena 17. května na vybraných pobočkách. Více informací naleznete zde: Zkrachovala vaše banka? Běžte si pro své peníze!.

Zdroj: tisková zpráva UB a ČNB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: 2012 - Bulletin