"Být připraven na další recesi aneb Jak připravit strategii konkurenceschopnosti" - VII. Výroční konference Excellence in Finance

13.11.2011 | , ConPro, s.r.o.
Konference


V pořadí již sedmý ročník konference a nejvýznamnějšího setkání členů Klubu finančních ředitelů se uskutečnil ve středu 9. listopadu v reprezentativních prostorách sálu Boccaccio Grand Hotelu Bohemia.

Programově velmi obsáhlou odbornou část zahájil blok nazvaný „Jak se připravují a jak se liší strategie klíčových hráčů na českém trhu v různých odvětvích?“. První prezentující, ředitel divize finance společnosti ČEZ Martin Novák, přiblížil členům Klubu průběh aktualizace strategie společnosti ČEZ. V letošním roce, jak uvedl, neprošla společnost ČEZ pouze klasickou aktualizací své strategie, ale v návaznosti na zásadní změny na energetickém trhu po havárii v japonské elektrárně Fukušima a následném odstavení německých jaderných elektráren připravila strategii novou. Martin Novák podrobně představil celý proces přípravy nové strategie a zdůraznil klíčové kroky i otázky, na které při zpracování společnost hledala odpověď.

Na specifika přípravy strategie v bankovním sektoru se ve svém příspěvku zaměřil Aleš Barabas, člen představenstva UniCredit Bank Czech Republic. Kromě samotného procesu přípravy strategie se podrobně věnoval také makro i mikroekonomickým faktorům a vlivům, které v současnosti působí na evropské země, a možným scénářům dalšího vývoje. Vzhledem ke kumulaci několika negativních faktorů přetrvává negativní výhled a pravděpodobnost návratu do recese roste, uvedl mimo jiné. Pokud jde o situaci v evropském bankovním sektoru, pak dle jeho slov připravovaný regulační rámec Basel III povede ke snížení schopnosti bank generovat zisk, v eurozóně také roste pravděpodobnost tzv. credit crunch.

Úvodní blok uzavřel svým vystoupením finanční ředitel společnosti Skanska Patrik Choleva. Jak zmínil, stavebnictví se v České republice nachází stále na klesající trajektorii, byť v rezidenčním segmentu už jeho společnost začíná pociťovat jisté oživení. Zásadní pokles zejména v oblasti státních zakázek a dopravních staveb si podle Patrika Cholevy vynutil několik rychlých strategických změn, řešením však určitě není uhýbání od dlouhodobých a globálně sdílených hodnot, byť to krátkodobě může být finančně bolestivé. Společnost Skanska dle jeho slov například striktně trvá na dodržování etického kodexu či na dodržování pravidla „žádná ztrátová zakázka“.

Stojíme před další recesí? Tak nazvala svůj příspěvek věnovaný prognóze ekonomického vývoje v letech 2011 – 2013 členka Bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Popsala v něm stav globálního ekonomického prostředí, přičemž zvláštní pozornost věnovala situaci v oblasti Eurozóny a perspektivám jejího dalšího fungování. Přestavila také základní kontury aktuální prognózy České národní banky. Česká ekonomika by měla dle jejích slov ve zbytku roku zpomalovat, brzdou bude především nižší spotřeba vyplývající z konsolidace veřejných financí a slabého trhu práce. Recesi dle Evy Zamrazilové vyloučit nelze, pravděpodobná však v tuto chvíli není.

Dean Brabec, prezident CFO Clubu a Managing Director CEE společnosti Arthur D. Little, seznámil ve svém vystoupení přítomné členy Klubu s dosud nepublikovanou studií Světové banky věnovanou možným perspektivám budoucnosti evropského ekonomického modelu. Členové CFO Clubu tak měli jedinečnou příležitost seznámit se v předstihu s pohledem této prestižní organizace.

Milan Ptáčník, obchodní ředitel společnosti LeasePlan, a Jiří Štoček, Senior Sales Manager ze stejnojmenné společnosti, se ve své prezentaci zaměřili na možnost optimalizace podnikových financí s využitím operativního leasingu. Podrobně představili jeho známé i méně známe vlastnosti a výhody a porovnali je s ostatními možnostmi financování firemního vozového parku.

Program konference zakončila panelová diskuse na téma Mezinárodní expanze – zabezpečení růstu v době recese. V panelu, který moderoval Dean Brabec, prezident CFO Clubu a Managing Director CEE společnosti Arthur D. Little, hovořili Michael Flídr, Vice President Finance společnosti AERO Vodochody, finanční ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek a Kamil Ziegler, generální ředitel společnosti Sázková kancelář. Kromě otázek věnovaných expanzi na zahraniční trhy se mimo jiné hovořilo o způsobech, jakými společnosti ošetřují své měnové riziko, či o jejich dalších strategických plánech. Velmi zajímavé byly také postřehy Kamila Zieglera k aktuálním krokům, které jeho společnost podniká při restrukturalizaci a stabilizaci společnosti Sazka. 

Po odborné části následoval společenský večer, který byl stejně jako loni věnovaný šampaňskému vínu. O tom, že kvalitní šampaňské je mimo jiné i specifickým a velmi zajímavým ekonomickým odvětvím, přesvědčil členy Klubu ve své prezentaci Ondřej Balík ze společnosti Krekom a Michal Šetka, šéfredaktor časopisu WINE & Degustation.  Šampaňské, ale například také doutníky Davidoff, mohli finanční ředitelé samozřejmě i ochutnat. Připravena byla také prezentace nového ultramobilního notebooku Sony VAIO řady Z. Průběh galavečera zpříjemnilo pěvecké vystoupení za doprovodu klavíru. 

Vánoční - a letos poslední - setkání Klubu finančních ředitelů proběhne 7. prosince, tradičně pod záštitou společnosti RWE Transgas. To letošní bude mít podtitul „Olympijské hry Londýn 2012“.

 

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Konference