Když se řekne

03.12.2003 | , Finance.cz
2012 - Bulletin


Když se řekne "benefity", většině z nás se jako první věc vybaví nejrůznější dárky, drobnosti a hlouposti, které nám za to či ono slibují především mobilní operátoři ve svých reklamních kampaních. Ale benefity, jinak také Employee Benefits, je také v zahraničí i u nás běžně používaný termín pro programy zaměstnaneckých výhod.

Snad již nenávratně pryč jsou doby, kdy zaměstnavatel vyplacením mzdy považoval své povinnosti vůči zaměstnancům za splněné. Moderní přístup k řízení společnosti velí udržet si své stálé zaměstnance po co možná nejdelší dobu, protože vícenáklady na získání a zapracování náhrady za odcházejícího odborníka nezřídka dosahují i 6-ti místných cifer. Toto udržení na současném trhu s vyrovnanými pracovními podmínkami již nezáleží čistě na výši odměny vyplácené zaměstnanci, ale je věcí přidaných hodnot poskytovaných zaměstnanci nad peněžní rámec, které by měly zaměstnance motivovat k odvádění kvalitních výstupů pro zaměstnavatele po delší dobu. A proto to není mzda, ale právě benefity, které jsou nástrojem udržení motivace a loajality a často i zvýšení pracovního výkonu. Slouží pro vyjádření firemní kultury, hodnot a vize společnosti, díky kterým by měl získat zaměstnanec pozitivní emocionální vztah ke své práci a zaměstnavateli.

Byla by chyba si pod zaměstnaneckými výhodami představovat jen příspěvek na penzijní připojištění (buďme však často vděční i za něj). Současná nabídka benefitů je velice pestrá a na trhu najdete celou řadu společností, které Vám v nich pomohou se orientovat. Snad nejširší ucelený výběr nabízí Katalog programů benefitů připravený společností HR GURU. Tento katalog nejenže nabízí přehledně tříděné skupiny benefitů a poskytovatelů těchto služeb, ale navíc představuje možnost sestavení vlastních komplexních programů výhod přesně podle potřeb zaměstnavatele i zaměstnance.

 Základem katalogu je výběr ze 6 kategorií benefitů:

  • Zdravotní péče
  • Finanční služby
  • Rozvoj a vzdělávání
  • Volný čas
  • Profesní zázemí
  • Sociální mix

V každé kategorii je široké spektrum dodavatelů služeb s popisy nabízených produktů. Úvod každé kategorie benefitů tvoří legislativní a daňová ustanovení platná pro jejich využití. Navíc v závěru katalogu společnost HR GURU představuje unikátní systém Cafeteria umožňující navolení benefitů podle potřeb obou stran a sestavení optimálních balíčků pomocí fixních a flexibilních složek těchto výhod.

Řeknete si, že motivovat své zaměstnance pomocí možnosti využití závodního lékaře je záležitost obvyklá i za minulých režimů, ale dát zaměstnanci možnost nadstandardní péče, či mu zajistit výjezd lékaře k akutním případům jeho osoby či rodiny, to je již opravdu důkazem zájmu o komfort a bezpečnost zaměstnance.

A nezůstávejme jen u zdravotní péče, nabídka Katalogu je opravdu bohatá a nabídnete-li svým pracovníkům vzdělávací kurzy (jazykové, i odborné) či sportovní, společenské a kulturní vyžití, určitě těmito službami nepohrdnou. Přidáte-li nápojové automaty, platební a slevové karty, příspěvky na MHD, pojištění soukromých i pracovních záležitostí nebo dokonce dovolenou v tuzemsku či zahraničí, nejenže si zasloužíte vděk a sympatie svých podřízených, ale získáte tým spokojených a výkonných lidí, kteří snadno pochopí, že za kvalitní péči musí odvést kvalitní práci.

Sestavení kvalitního balíčku "Employee Benefits" není jednoduché a přiznejme si, že není ani levné. Na druhou stranu přináší již tolikrát zmíněné zvýšení motivace a loajality a navíc i daňově uznatelné náklady. A není nutné tyto systémy vytvářet "na koleně", na trhu je celá řada softwarových produktů, které Vám pomohou ideální portfolio služeb zaměstnancům sestavit a zároveň vyčíslit předpokládané úspory.

Možná tedy přišel čas spočítat si svá pro a proti a zvážit, zda nepřipravit svým zaměstnancům pod vánoční stromek překvapení v podobě programu výhod, které mohou díky Vám ve svém životě využít.


Více informací o zaměstnaneckých výhodách a Katalogu programů benefitů společnosti HR GURU můžete získat na webových stránkách společnosti www.hrguru.cz nebo na adrese hrguru@hrguru.cz.

Zdroj: Finance.cz

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: 2012 - Bulletin