Cena palladia roste

04.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena palladia, na rozdíl od ostatních vzácných kovů, během posledního roku významně rostla. Pro další zdražení mluví podle našeho názoru pokračující fundamentální nedostatek tohoto kovu posílený o fakt, že ruské zásoby palladia, které v minulosti zaplňovaly deficit na trzích, jsou téměř vyčerpané.

Pro příznivý vývoj ceny mluví i zájem investorů. Množství zlata uložené ve fondech ETF se zmenšilo od začátku roku o 17 procent, což bylo hlavním důvodem pro cenový propad tohoto kovu, zatímco množství palladia v ETF vzrostlo o 17 procent.

Analytici oslovení společností Bloomberg očekávají, že palladium bude v prvním kvartálu roku 2014 stát 840 dolarů za unci. Palladium, které se používá v automobilovém průmyslu v katalyzátorech, má letos díky pozitivním informacím o vývoji tohoto sektoru velmi slušné vyhlídky. Automobilový průmysl bude totiž podle odhadů průmyslových analytiků expandovat více než jiná odvětví. Zatímco pouze 10 procent světové produkce zlata je použito v průmyslu, tak u paládia je použito celých 91 procent produkce. Poptávka po paládiu vzrostla minulý rok o 16 procent na rekordních 9,9 miliónu uncí a podle odhadů společnosti Barclays Plc bude tento trend pokračovat i v roce 2014.

Po provedení fundamentální analýzy jsme dospěli k názoru, že cena palladia obchodovaného na New York Mercantile Exchange může v horizontu 3 až 6 měsíců ještě značně stoupnout. V tomto časovém období očekáváme zdražení na 810 USD za unci.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE