Vaníček: Důležitá je pravidelnost a vytvoření zdravého spořicího návyku

10.01.2014 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


I když aktuální úrokové sazby jsou nižší než v minulosti, je ale důležité uchovat si správné spořicí návyky, finanční rezervu vytvářet průběžně a v rámci možností ji optimálně zhodnocovat, uvedl mimo jiné Libor Vaníček v interview pro Finance.cz.

ING Bank vstoupila na český trh v roce 1992 jako jedna z prvních zahraničních finančních institucí. Teprve později, v roce 2001, ING Bank představila v Čechách svůj první produkt pro fyzické osoby. Jednalo se o spořicí účet ING Konto a banka se díky tomuto prvenství stala tvůrcem kategorie spořicích účtů na českém trhu. Rok poté rozšířila své služby o nabídku otevřených podílových fondů pro drobné investory, která dnes patří k nejširším na trhu. O dekádu později, v roce 2011, přibyly ještě termínované vklady.

ING Konto je už asi notoricky známé. Jaké další produkty ING Bank nabízí?

Ano, máte pravdu, ING Konto patří k nejznámějším spořicím produktům v Čechách a my jsme samozřejmě rádi. Přispívají k tomu nejen naše pravidelné marketingové kampaně, ale také fakt, že ING Konto je na českém trhu dvanáct let a mezi spořicími účty u nás tak má nejdelší tradici.

ING Konto doplňují na českém trhu další dva produkty, a to ING Termínované vklady a ING Fondy, díky nimž mohou naši klienti ve střednědobém horizontu zhodnocovat své úspory efektivněji.

Plánujete nabídku rozšířit? Co třeba běžný účet?

Pro nejbližší období není rozšiřování portfolia retailové části ING Bank na pořadu dne. Jako každá společnost, které jde o rozvoj obchodu a udržení špičkové nabídky i pozice na trhu, se snažíme průběžně mapovat finanční trh. Nevylučuji, že pokud uvidíme zájem o další produkty a investice do jejich vytvoření bude slibovat reálnou návratnost, budeme rozšíření nabídky vážně zvažovat. Obecně je však nutno říci, že i když to tak na první pohled nevypadá, český retailový bankovní trh je už dost zaplněn a je tu dost konkurenční prostředí. Úspěšně uvést na trh nový produkt tak není snadné ani levné.

"Trend stoupající obliby spořicích účtů"


Jaký je zájem o ING Konto? Konkurence je zřejmě poměrně silná.

Jak jsem už zmiňoval, ING Konto má v Čechách tradici a díky ní i vzhledem k prověřené kvalitě a stabilitě produktu můžeme potvrdit, že je o něj trvale vysoký zájem. Od roku 2008 je navíc možné sledovat trend stoupající obliby spořicích účtů, protože veřejnost se zvyšující se finanční gramotností přesouvá své úspory z běžných účtů právě tam. Díky stabilní sazbě, dobrým referencím a pozici odborníka na spoření se nám daří nejen udržovat zájem stávajících střadatelů, ale i dále řady majitelů ING Konta rozšiřovat. V tomto ohledu máme vůči konkurenci určitou výhodu.

Jak vnímáte konkurenci menších on-line bank? V čem jste lepší?

Jsme silná mezinárodní finanční instituce s dlouhou historií a know-how. Nabízíme kvalitní a časem prověřené produkty, a i když naše úrokové sazby někdy nepatří k těm zcela nejvyšším, daří se nám je dlouhodobě držet na stabilní úrovni a bez velkých výkyvů. Naši klienti se tak mohou spolehnout, že jejich jsou úspory v bezpečí a je o ně dobře postaráno. Náš obchodní model nastavujeme tak, aby byl udržitelný a férovým způsobem zohledňoval zájmy klientů i banky, to vše ve výhledu několika let. Nejde nám o rychlé dosažení cílů za cenu zvýšení možných rizik. Těší nás, že tento přístup vnímají stejně i naši klienti a naše služby dlouhodobě využívají.

Můžete nám objasnit index úspor domácností? Jak jsme na tom ve srovnání se zbytkem Evropy?

ING Bank Index úspor domácností je ukazatel, který sleduje výši disponibilních úspor, konkrétně kolikaměsíční výdaje je průměrná česká rodina schopna pokrýt svými úsporami v případě výpadku příjmů. Disponibilními úsporami jsou pak myšleny dostupné finance v hotovosti, na běžných účtech, spořicích nebo termínovaných účtech, finanční rezervy v akciích, dluhopisech nebo podílových fondech.

Češi patří v evropském měřítku ke spořivějším národům. Pravidelně nebo nepravidelně u nás spoří asi tři čtvrtiny domácností.

"Průměrná rodina by ze svých úspor byla schopna financovat své výdaje po dobu tří měsíců a šesti dní"


Dá se nějak definovat, jak/kolik by si měl člověk pravidelně spořit a kam?

To je velmi individuální otázka. Uvádí se, že ideální finanční rezerva na pokrytí neočekávaných výdajů nebo výpadku příjmu by měla činit zhruba šest měsíčních příjmů. Záleží ale na možnostech a potřebách každé osoby či rodiny. Naše banka v rámci projektu ING Bank Svět spoření dlouhodobě sleduje spořicí chování českých domácností a mapuje vývoj jejich úspor a potenciálu spoření. Aktuálně jsme na tom tak, že průměrná rodina by ze svých úspor byla schopna financovat své výdaje po dobu tří měsíců a šesti dní. Máme tedy určité rezervy, ale pokud se podíváme na vývoj zmiňovaného indexu úspor, má dlouhodobě stoupající tendenci. Je tedy vidět, že se české domácnosti snaží spořit. Je ale nutné vzít v úvahu, že se jedná o průměrná čísla a, bohužel, řada domácností žádnými úsporami nedisponuje. V jejich případě bych doporučil začít vytvářet finanční rezervu co nejdříve, byť bude na počátku třeba jen jednoměsíční. Lepší něco než nic. Pozitivně vnímám také fakt, že Češi přemýšlejí nad svými výdaji, a jak naše průzkumy ukazují, nepouštějí se do rizikových úvěrů a zbytečných půjček. Snaží se své výdaje pokrýt z úspor – a to je dobrý trend.

Jak jsou na tom české domácnosti se spořením? Využívají potenciál různých spořicích či investičních produktů nebo mají tendenci nechávat peníze spíše ležet „ladem“?

Jak už jsem zmínil, trend přesouvání úspor z běžných účtů na spořicí je v posledních několika letech prokazatelný. Lidé se učí se svými úsporami efektivně zacházet. Stoupá i obliba investičních produktů, jako jsou podílové fondy, kde může i běžný občan, který nemá s investováním zkušenosti, zhodnocovat své prostředky na finančních trzích celého světa.

"Má smysl spořit i nižší částky"


V současnosti jsou úroky všeobecně nízko, má i přesto cenu spořit?

Je třeba se na to podívat takto. Úspory jsou tvořeny dvěma složkami. Na pozdější dobu odloženými disponibilními finančními prostředky a úroky, které na ně získáte od banky. Ano, aktuální úrokové sazby jsou nižší než v minulosti, je ale důležité uchovat si správné spořicí návyky, finanční rezervu vytvářet průběžně a v rámci možností ji optimálně zhodnocovat. Jako představitel banky, která je odborníkem na spoření, tedy musím říci, že jednoznačně ano, má smysl spořit, a to zejména pro rodiny, které doposud nemají dostatečnou finanční rezervu, tak jak jsme o ní hovořili před chvílí. Dokonce bych dal důraz na to, že má smysl spořit i nižší částky v řádech desítek či stovek korun. Důležitá je pravidelnost a vytvoření zdravého spořicího návyku. Každý z nás se může z hodiny na hodinu dostat do situace, kdy přijde o zaměstnání nebo ho zdravotní problémy odříznou od pravidelných příjmů, na které byl zvyklý. Právě pro takové účely je důležité mít připravenu finanční rezervu. Češi jsou si toho vědomi, protože právě vytvoření finanční rezervy je nejčastějším motivem spoření u nás. A to je dobře.


Děkuji za rozhovor,
Lukáš Pololáník, Finance.cz


Libor Vaníček Libor Vaníček působí v ING Bank od roku 1998. Jeho prvním působištěm v ING byla oblast komerčního bankovnictví, později přestoupil do retailové části banky, kde byl zodpovědný za produktové řízení podílových fondů a spořicích produktů. O roku 2011 pak stojí v čele retailové části banky jako její ředitel. Vystudoval právo a business management na universitě NottinghamTrent ve Velké Británii. Je ženatý a mezi jeho záliby patří cestování, závody ironman, maratonský běh a cyklistika.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ