Co to je, když se řekne "inflace"

20.07.2004 | , Finance.cz
EKONOMIKA


Když se řekne "inflace", všem se nám hrůzou zježí vlasy na hlavě a představujeme si děsivé zdražování, znehodnocování naší měny, všech našich úspor a jiné katastrofy. Jak je to ve skutečnosti? Co je to inflace? Máme se jí bát? Zdražování, regulace, deregulace, náprava cen, inflace, míra inflace, cenová hladina. To všechno jsou pojmy, se kterými se dnes a denně setkáváme. Víme ale co se ve skutečnosti za těmito slovy schovává? Co je jejich obsahem?

Definice pro každého
Na českém internetu a na finančních portálech najdete mnoho informací, ale tak specifickým a přitom tak důležitým částem jako jsou makroekonomická data a je věnováno minimum pozornosti. Nebudeme uvádět složité definice a poučky, ale pokusíme se vám, našim čtenářům, vše vysvětlit laicky, přátelsky. Pojďme tedy hledat odpověď na shora položenou otázku.

Slíbil jsem, že nebudeme uvádět definice, ale nemohu se ubránit: Inflace je definována jako změna cenové hladiny. Jednoduše řečeno: inflaci chápeme jako opakovaný růst cen v ekonomice. Ceny jednotlivých druhů zboží se v čase zvyšují (platí zákon nabídky a poptávky, tudíž se ceny mohou samozřejmě i snižovat) = cenová hladina roste. Cenová hladina je zjednodušeně řečeno "průměrná cena zboží".

Zdražování, které vidíme na zvyšující se ceně benzínu, jídla, bydlení a dalšího zboží je tedy změnou cenové hladiny, tedy inflací.

Jak se inflace počítá?
Jednoduše. Vyjmenujeme všechno zboží a služby, které můžeme nakoupit. Od poštovní známky, přes kadeřníka, poplatek za psa, ubytování v domově důchodců, židli, postel, stůl, nové auto až k rohlíku a lahvince dobrého vína. Prostě všechno. Zjistíme ceny jednotlivých položek v regionu (České republice) jako průměr v jednotlivých obchodech a supermarketech a ty porovnáme s předchozím obdobím. Výsledkem je rozdíl cen minulých a současných a to je tedy naše míra inflace.

Inflaci u nás počítá Český statistický úřad jako vážený průměr celkem 775 položek. Vahou je významnost (důležitost) položky na celkové spotřebě domácnosti. Jednotlivé položky souhrnně nazýváme spotřebitelský koš. Ze všech položek je 117 tzv. regulovaných, ale to už se dostáváme k dalšímu pojmu a tím je

Čistá inflace
Jak víme určité zboží a služby podléhají regulaci státu. Stát nenařizuje kolik má stát litr mléka nebo jeden rohlík. U 117 položek spotřebního koše však cenu hlídá, stanovuje a tím ji reguluje. Regulované ceny jsou např. elektřina, plyn, dálniční známka, taxislužby, poštovní známka, poštovní poukázka a další. Čistá inflace tak měří změny cen jen v neregulované části koše.

Míra inflace se v základním pojetí může vztahovat k

  • předchozímu měsíci
  • stejnému měsíci předchozího roku
  • k základnímu období (u nás určeno rok 2000 = 100%)

Další indexy jednotlivých odvětví používaných ve statistikách a sledovaných ČSÚ

  • Index cen stavebních prací
  • Index cen průmyslových výrobců
  • Index cen zemědělských výrobců
  • Index cen tržních služeb v produkční sféře

Pokud vás zajímají konkrétní údaje o inflaci, stačí sledovat sekci ekonomika.

Zdroj: Český statistický úřad

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: EKONOMIKA