5 rad pro prváky, jak se nenechat převálcovat hned na začátku VŠ studia

25.09.2015 | , ChrisFromParis
Studentské centrum



A už je to tady. O prázdninách ti přijetí na vysokou školu připomněl zápis do studia, přihláška na koleje a registrace prvních předmětů, při kterých jsi vyřídil nejdůležitější formality. Zdaleka to však neznamená, že máš vše z úvodu do studia za sebou. Naopak jde spíš jen o sérii prvních kroků, které musíš podstoupit, aby si z tempa školy nevypadl předčasně. Naštěstí jsou na to české univerzity dobře připraveny. Sleduj. 

Školy svým prvákům


Protože se na každé vysoké škole proces přijímaní prváků s ročním odstupem pravidelně opakuje, mají pro tuto chvíli univerzity nachystanou řadu podpůrných papírových, online či živých rádců, kteří novým studentům se vším poradí. Vedle různých stránek s nejčastějšími dotazy a seznamem nejdůležitějších informací školy využívají i formu časopisů (Prvákoviny na MU), komentované prohlídky fakult a knihoven nebo semináře pro práci s informačním systémem. To vše můžeš využít při svém zžívání se studentským životem. Zbude ti pak více času na zábavu.

  • Prváci na Karlově univerzitě - https://www.natur.cuni.cz/fakulta/studium/agenda-bc-mgr/1-rocniky/mili-prvaci-vitejte-na-univerzite-karlove/

  • Prvák na Masarykově univerzitě - http://www.online.muni.cz/prvak

  • Kudy Kam: Průvodce prváka po UPOL - http://www.upol.cz/fileadmin/user_upload/studenti/2014-Kudy_Kam_web.pdf

  • Průvodce prváka na Slezské univerzitě Opava - http://pruvodce.slu.cz/

  • Průvodce prváka na UTB ve Zlíně (na YouTube) - https://www.youtube.com/watch?v=t4sCQ2jv8u4&feature=youtu.be


Pevnost zvaná studijní


Pokud nebudeš v průběhu roku měnit formu studia, žádat o stáž či Erasmus, nárokovat jednu z mnoha forem finanční podpory nebo mít problémy se studiem, na oddělení zvané studijní budeš docházet snad jen jednou za semestr pro potvrzení o studiu všeho druhu. Na začátku prváku se nekonečné frontě čekající na nutné byrokratické kroky vyhneš díky zápisu, kdy studijní referentky přijdou za tebou, ne ty za nimi. Važ si toho, protože od druhého semestru se pro tebe symbolem začátku školy stane dlouhá fronta na studijním oddělení.

Rozvrh jako řád světa a ráj studentského života


Pokud se zrovna nechystáš nastoupit na medicínu nebo veterinu, budeš mít možnost sestavit si rozvrh alespoň trochu k obrazu svému. Díky béčkovým a céčkovým předmětům nasbíráš potřebný počet kreditů a současně budeš do školy docházet jen ve vybrané dny a denní doby. Po registraci předmětů máš navíc jakousi dobu hájení, po kterou se můžeš z předmětu odhlásit. Tato doba obvykle končí po prvním studijním týdnu, kdy máš šanci zjistit obsah výuky a požadavky vyučujícího.

Informační systém aneb vše, co jsi chtěl vědět o fungování VŠ a bál ses zeptat


Na každé škole se to jmenuje jinak (IS, UIS, STAG), ale v principu to funguje stejně. Umožní ti to přístup k přehledu studijních povinností pro daný ročník, zpřístupní ti to seznam všech relevantních předmětů a jejich registraci, získáš vstup k online studijním materiálům a do diskuzí studentů k jednotlivým předmětům. V informačním systému samozřejmě na konci semestru najdeš také známky z jednotlivých předmětů, v závěru studia do něj vkládáš bakalářské a magisterské práce. Mimo to tam najdeš i vývěsku, kde si snadno najdeš doučování, práci, stáž, praxi i volnočasové aktivity. 

Menza jako středobod studijního dne


Ať už máš o školních jídelnách z dětství jakékoli mínění, brzo zjistíš, že je příjemné mít si během nabitého dne kam odskočit na jedno pořádné jídlo za den. Řada fakult má své vlastní menší menzy, v rámci kampusů nebo rektorátů pak objevíš větší menzy určené všem zaměstnancům i studentům školy. Systém výdeje obědů se bude jistě školu od školy lišit, princip bude však stejný. Jídlo lze objednat předem online nebo přijít jen tak a vybírat z toho, co zbylo. V každé menze volíš z několika jídel, v řadě z nich se pevnou součástí jídelníčku stala pizza.

Přejeme svižný a bezbolestný start vysokoškolského studia. A nezapomeň, že na začátku studia na výšce je nejlepší ta spousta nových lidí a kámošů.

Autor článku