Tržby České zbrojovky letos přesáhnou 3,5 miliardy Kč

11.12.2015 | , Finance.cz
INTERVIEW


V letošním roce investujeme do výzkumu a vývoje osmdesát tři a půl milionu korun, což je asi tři a půl procenta obratu tvořeného tržbami ze zbraní, říká v rozhovoru pro finance.cz generální ředitel České zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík.

Jaké letos očekáváte výsledky hospodaření?
Letošní tržby očekáváme na úrovni tří a půl miliardy korun. Společnost je zdravá, funkční, se správně nastavenými procesy. Má ty nejlepší předpoklady pro růst i letech následujících.

V letošním roce jste otevřeli zahraniční zastoupení a společné podniky. Jaký podíl na obratu si od nich slibujete v nejbližších pěti letech a dlouhodobě?
Největším tahounem našich dceřiných společností je společnost CZ-USA, kterou jsme založili již v roce 1997 v USA. V letošním roce nám tato společnost generuje více než devět set milionů korun tržeb a její průměrný meziroční růst za posledních 6 let je téměř sto padesát procent. Ostatní dceřiné společnosti nejsou tak mohutné, ale i ony zaznamenávají každoroční růst. Nejmladší společností je společnost CZ – Slovensko, která bude mít v letošním roce tržby cca 1,5 mil. Euro a v příštím roce očekáváme tržby dvojnásobné. Podíl obratu dceřiných společností na celkových tržbách společnosti také výrazně roste, např. v roce 2011 to bylo devět procent, v roc e 2013 sedmnáct procenta letos je to procent třicet. Věříme, že se v příštích letech přehoupneme v tržbách dceřiných společností přes jednu miliardu korun a podíl tržeb dceřiných společností na celkových tržbách společnosti dále poroste.

Jaký je váš aktuální podíl armádní a civilní výroby?
Tuto otázku musíme trochu více rozebrat. Naše společnost vyrábí ruční palné zbraně a dále díly pro letecký a automobilový průmysl. Nabízíme i tzv. obchodní zboží, což je v podstatě příslušenství ke zbraním. V posledních letech tvoří podíl tržeb ze zbraní přesně dvě třetiny celkových tržeb společnosti. Aby to nebylo tak jednoduché, zbraně se dále dělí na vojenské např. samopaly, útočné pušky, granátomety a civilní, tj. pistole, kulovnice, malorážky, brokovnice a další. Podíl vojenských zbraní na tržbách za zbraně také roste, např. v roce 2013 byl tento podíl patnáct procent, v loni dvacet šest procent, letos třicet procent.

Jak očekáváte, že se tento poměr bude vyvíjet?
Trendem posledních let je růst trhu ozbrojených složek a růst zájmu o zbraně určené vojákům, policistům, ochranným službám atd. Očekáváme proto, že se v budoucnu bude poměr vojenských zbraní zvětšovat na úkor zbraní civilních. Celkové počty však s určitostí porostou.

Kolik procent z obratu aktuálně vydáváte na výzkum?
Například v letošním roce plánujeme vydat na výzkum a vývoj osmdesát tři a půl milionu korun, což je asi tři a půl procenta obratu tvořeného tržbami ze zbraní. Vývoj jakéhokoliv produktu je v dnešní době velmi nákladný. Je nutné mít nejlepší odborníky, nejlepší software, nejlepší stroje. To vše je samozřejmě velmi drahé.

Které ze zahraničních destinací jsou z ekonomického hlediska nejzajímavější růstem prodejů, obratem, či rozvojovým potenciálem?
Jednoznačně Spojené státy americké. Trh ručních palných zbraní je v této zemi velmi vyspělý a velmi rozvinutý. Našimi novými výrobky umíme zaujmout tamního zákazníka. I proto v letošním roce prodáme v této zemi více než sto tisíc zbraní, což je o dvacet pět tisíc kusů více, než v roce loňském, a o čtyřicet pět tisíc kusů více, než v roce předloňském. Věříme, že v dalších letech poroste na tomto teritoriu zájem o naše produkty, což sebou ponese i další zvýšení tržeb.

Chystáte na rok 2016 nějaké novinky nebo investice?
Připravujeme doplnění kulovnice CZ 557 o nové ráže a nové modely, připravujeme nerezovou malorážku, připravujeme novinky i v krátkých a vojenských zbraních. Protože chceme naše zákazníky překvapit, nechci tyto novinky blíže specifikovat.

V posledním roce jste také začali vyrábět také neprůstřelné vesty…jak se vyvíjí tato oblast?
Snažíme se rozšířit naše aktivity na komplexnější služby pro zákazníky. Příkladem jsou právě balistické vesty, kterými jsme již vybavili řadu speciálních jednotek, ale i řadových armádních složek. Nyní přezbrojuje vestami i Armádu ČR. Jedná se o nejlehčí balistickou vestu ve třídě IIIa to je třída která umí zastavit velmi silné střelivo 44 Magnum. Koncepce balistických vest zapadá do komplexního řešení vybavení vojáka a policisty ke kterému Česká zbrojovka směřuje.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW