Nejlepší kontakty seženeš ve studentských spolcích

12.01.2016 | , ChrisFromParis
Studentské centrum



Vysoká škola není jenom o vzdělání. Je o lidech, které potkáte, kontaktech, které si uděláte, způsobu myšlení, který si osvojíte. Kdo věnuje čas jenom studiu, dobrovolně se vzdává příležitostí, které mu univerzita nabízí. A naopak, čím více se pohybujete mezi lidmi, tím více se k vám dostávají informace o zajímavých projektech, stážích a brigádách. Nejlépe se k nim dostanete přes studentské spolky.
Lidé vytváří příležitosti. Čím více lidí, tím více příležitostí. Studentské spolky mají tu výhodu, že spojují lidi a zábavu s užitečnými a zajímavými projekty, které si můžete přidat do životopisu.
Začínala jsem ve studentských novinách Masarykovy univerzity LeMUr, kam jsem se dostala přes Youth for You(th). Vyzkoušela jsem si i studentské Rádio R a něco málo jsem nafotila pro Misi naději. Všude jsem poznala spoustu lidí, kteří mi otevřeli dveře do jiné oblasti, než v jaké jsem se do té doby pohybovala, a získala tak neuvěřitelně mnoho zkušeností. Popravdě si vůbec nedokážu představit, co bych teď dělala a kde bych se pohybovala, kdybych hned v prváku nezačala v LeMUru,“ říká studentka Masarykovy univerzity Jitka Janů.

Kam se přihlásit


Studentských spolků je celá řada. Některé jsou specifické pro konkrétní univerzity, jiné fungují celorepublikově, nebo dokonce mezinárodně. Například AISEC je mezinárodní studentská organizace, která mladým lidem pomáhá v osobním i profesním růstu. Soustřeďuje se hlavně na zahraniční dobrovolnické projekty a stáže. Funguje ve více než 100 zemích a sdružuje přes 32 tisíc studentů!
Pokud se vám nechce vyjíždět za hranice a přesto byste si rádi udělali kontakty v zahraničí, můžete zvolit opačný přístup a zapojit se do klubu, který se stará o erasmáky a další studenty ze zahraničí. V Brně například působí ISC (International Student Club), z něhož se vybírají tutoři, kteří přijíždějícím pomáhají aklimatizovat se v novém prostředí.
Nejprve jsem se stal členem Buddy Programu, kdy jsem byl oporou pro přijíždějící studenty ze zahraničí. Pomohl jsem jim najít ubytování, vyřídit nezbytné papírování a hlavně se zorientovat v novém prostředí. S mnohými z nich jsme dodnes dobrými přáteli. Později jsem se stal členem ISC na Mendelově univerzitě v Brně a jedním z organizátorů volnočasových a vzdělávacích aktivit. Kromě přátel jsem získal cenné zkušenosti z oblasti HR, možnosti vycestovat do zahraničí, zlepšil si jazykové dovednosti a za některé aktivity jsem dokonce obdržel kompenzaci ve formě mimořádného stipendia,“ vzpomíná na studentské časy Tomáš Kolomazník.
Pokud myslíte více na druhé než na sebe, můžete se zkusit zapojit do organizace Mise naděje, která se soustředí na společensky prospěšné projekty jako je doučování dětí z dětských domovů, pomoc dětem v nemocnicích, seniorům, nebo zvířatům.
Pro mnohé z vás to může být první praxe, kterou byste jinak těžko získávali. Pro jiné to bude životní zkušenost, místo, kde potkáte své nejlepší přátele. Pro další to může být letenka do zahraničí, nebo vstupenka na trh práce. A možná to pro vás bude jenom krásný zážitek, na nějž nikdy nezapomenete – a to se přece taky počítá.
Zdroj úvodní fotografie: www.istockphoto.com

Autor článku