Na co školy lákají studenty?

28.01.2016 | , ChrisFromParis
Studentské centrum


Čím více studentů škola má, tím lépe. Není se tedy čemu divit, že po nich pasou jako pavouci po mouchách a nastražují jim své sítě...

...– někdy lepší, někdy horší. Jak si školy chytají studenty a co by pro vás mělo být při výběru školy skutečně rozhodující?
V poslední době se přímo roztrhl pytel se školními promo-videi. Některé jsou zvládnutá lépe, jiná hůře a další vyvolávají četné kontroverze.
Nejúspěšnější často bývají takové reklamy, o nichž se neví, že to jsou reklamy.

Co nejvíce to zpříjemnit


Propagační videa sama o sobě studentům žádnou hodnotu neposkytují. Univerzity jsou dostatečně chytré, aby nabízely i hmotné benefity.
Jen málokoho asi nalákají na prospěchová stipendia – i když právě ta mnohým studentům hodně usnadní život. Je krásné nemuset při studiích na brigádu a nechat si platit za to, že sedíte v knihovně a čtete si.
Nejsou to ale jediná stipendia, která můžete dostat. Máte nárok na ubytovací stipendium, sociální stipendium i podporu při studiu v zahraničí. Více se dočtete tady.

Dobře to zní, ale co to znamená?


V propagačních videích často zazní, že univerzita nabízí moderní vybavení, koleje a menzy. Ale co to znamená?
Pod slovy „moderní vybavení“ se můžou ukrývat deset let staré počítače. Moderní menza je vám k ničemu, když kuchař neumí vařit, a u kolejí jejich kvalita často neodpovídá ceně. Například koleje Masarykovy univerzity můžou sloužit jako odstrašující příklad (leč studenti si na nich užijí spoustu srandy).
Spíše než po nabídce se ptejte po její přístupnosti. Škola může ukrývat nejmodernější počítače, k nimž pustí jenom vědce, nebo skvělé kamery, jež půjčuje jenom vybraným studentům proti finanční záloze.

Prestiž, ale v čem


Jedním z důležitých hledisek pro výběr školy může být i prestiž. Stejně jako se vás po maturitě už nikdo nezeptá, za kolik jste to měli, tak se vás na to nikdo nebude ptát po státnicích. Bude ho ale zajímat, jakou školu jste vystudovali. A Karlova univerzita má přece jenom lepší jméno než práva ve Zlíně. 
Zapomeňte na slova, která dobře zní – například „nejstarší univerzita na Moravě“. Dokonce tolik nezáleží ani na tom, které školy jsou nejlepší. Důležité je spíše, jak si která škola stojí v konkrétním oboru. Profesionálové totiž mají přehled a bude jim na tom záležet.

Uplatnitelnost na trhu práce


Na český trh jsou každoročně vyplivnuty tisíce právníků a ekonomů, stovky sociologů, desítky archeologů… Jenže pro ně není práce. Rozumní studenti mají dvě možnosti:

  • půjdou studovat něco perspektivního, 

  • nebo se pustí do svého vysněného studia. Už na škole se ale budou snažit naučit něco, co můžou dělat i ve skutečném životě. 


Nakonec totiž vždycky záleží na tom, co se svým vzděláním můžete dělat. Praktičtěji zaměřená studia mají toto rozhodování vždycky snazší.
Nezáleží jenom na uplatnitelnosti podle školy, ale hlavně na uplatnitelnosti oborů.
Nenechte se při výběru školy obalamutit a snažte se nahlédnout pod povrch. A mějte přitom na paměti jednu věc – vysoká škola je jenom přestupní stanice před vstupem na pracovní trh.
Zdroj úvodní fotografie: www.istockphoto.com

Autor článku