Broker Consulting ze zkušenosti varuje: Domácnosti by neměly zapomínat na finanční rezervu

02.06.2016 | , SEO článek
SEO články


Dostatečnou finanční rezervu pro případ nenadálých výdajů má čím dál méně domácností. V prvním čtvrtletí šlo jen o 10 procent domácností. Podíl domácností, které disponují finanční rezervou, navíc neustále klesá, vyplývá z údajů Broker Consuting. O zkušenosti, jak vytvářet rezervu, se podělil Michal Cibulka, metodik finančního plánování.

O finanční rezervě se dobře mluví, ale hůře se domácnostem vytváří. Řada lidí si neuvědomuje její důležitost. Kdokoli se může dostat do situace, kdy bude potřebovat finanční prostředky na neočekávané výdaje, případně i na delší období bez stálého příjmu nebo pro případ nemoci. V tomto za západním světem podle zkušeností poradenské společnosti Broker Consulting české domácnosti výrazně pokulhávají.

Zkušenosti ukazují, že lidé sahají pro drahých řešeních

Ze zkušeností Broker Consulting také vyplývá, že lidé raději využijí finanční prostředky ze své kreditní karty, případně si řeknou, že mohou prostě využít služby nebankovních společností. No jo, jenže je potřeba si uvědomit, že tyto krajnosti se výrazně prodražují!

Pokud jde o výši krátkodobé finanční rezervy, finanční poradci Broker Consulting doporučují vynásobit celkové výdaje domácnosti minimálně třemi. Právě takovou finanční částku by rodina měla mít v případě nutnosti okamžitě k dispozici. Například na spořícím účtu s vysokou likviditou uložených peněz. Zároveň bude sloužit i jako ochrana těchto peněz před inflací.

Broker Consulitng potvrzuje zkušenosti poradů: Češi jsou velmi konzervativní

Češi mají rádi jistotu. Tomu odpovídá fakt, že nejčastěji spoří prostřednictvím penzijního či stavebního spoření. Třeba transformovaný fond využívá 4,3 milionu lidí. Problém ale může podle nastat, když klient chce smlouvu vypovědět. V tu chvíli totiž přijde o zhodnocení i státní příspěvek a ještě ho čekají zbytečné poplatky.

Zkušenosti poradenské společnosti Broker Consulting jsou jasné: Z pohledu zajištění finančních prostředků do budoucna je extrémně nutné pravidelně odkládat a počítat zejména s krátkodobou finanční rezervou s vysokou likviditou uložených prostředků. Jde o to eliminovat případnou nutnost rušit za značně nevýhodných podmínek dlouhodobé státem podporované produkty, které mají lidem zajistit dlouhodobou finanční rezervu.

Autor článku

reklama  

Články ze sekce: SEO články