Nezaměstnanost ve Zlínském kraji v červnu klesla na 4,7 procenta

12.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 12. července (ČTK) - Nezaměstnaných ve Zlínském kraji v červnu ubylo. Úřady práce evidují 19.143 lidí bez zaměstnání, což je o 731 méně než na konci května. Podíl nezaměstnaných se snížil o 0,2 procentního bodu na 4,7 procenta. V květnu poprvé od listopadu 2008 klesl počet uchazečů o zaměstnání ve Zlínském kraji pod 20.000, v červnu se toto číslo opět snížilo.

\"Pokles nezaměstnanosti v měsíci červnu bývá tradiční. Spíš se očekává případný nárůst nebo stagnace nezaměstnanosti v prázdninových měsících, kdy na trh práce vstupují absolventi. Nicméně situace na trhu práce je velmi pozitivní a předpokládáme, že to tak bude ještě pár měsíců pokračovat,\" řekla dnes ČTK ředitelka krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšová.

Úřady práce v kraji nabízejí rekordní počet volných pracovních míst, je jich 8154. Osmitisícovou hranici jejich počet překonal poprvé v historii Zlínského kraje. Dosažitelných uchazečů, tedy těch, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce, nejsou nemocní či se neúčastní rekvalifikace, bylo v červnu 18.365. Na jedno volné místo tak připadá 2,3 uchazeče o zaměstnání.

Podíl nezaměstnaných v kraji je stále nižší než republikový průměr, který na konci června činil 5,2 procenta, v květnu to bylo 5,4 procenta. Bez práce bylo v červnu v celé zemi 384.328 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK