Provozní zisk Volkswagenu v pololetí dosáhl 7,5 miliardy eur

20.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg (Německo) 20. července (ČTK) - Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen v letošním prvním pololetí dosáhl 7,5 miliardy eur (202,6 miliardy Kč), a výrazně tak překonal odhady trhu. Společnost to uvedla v dnešním předběžném sdělení. Podrobnou výsledkovou zprávu za první pololetí zveřejní příští týden ve čtvrtek.

Po očištění o mimořádné položky činil pololetní provozní zisk 5,3 miliardy eur, uvedla automobilka. Mimořádné náklady přitom vyčíslila na 2,2 miliardy eur. Souvisejí podle ní především s právními spory, které firmě hrozí hlavně v Severní Americe.

Volkswagen se v USA i jinde potýká s následky skandálu kolem manipulace s měřením emisí. Aféra propukla loni v září, když americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že jenom v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů.

Letos v červnu koncern přistoupil na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob souvisejících se skandálem v USA zaplatí až 15,3 miliardy dolarů.

Nedávno zažalovaly Volkswagen i jeho divize Audi a Porsche kvůli tomuto skandálu americké státy New York, Massachusetts a Maryland.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK