Zisk Unipetrolu v pololetí klesl, další výsledky firma čeká lepší

21.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Petrochemickému holdingu Unipetrol v pololetí meziročně klesl čistý zisk o 38 procent na zhruba tři miliardy korun, tržby se snížily o 32 procent na 38,2 miliardy korun. Důvodem poklesu bylo další zlevnění ropy a nižší prodeje produktů firmy kvůli loňské nehodě na etylenové jednotce v Záluží u Litvínova. Unipetrol ale čeká, že výsledky za další období budou lepší a za celý rok budou podobné jako loni, kdy měl rekordní zisk 7,04 miliardy korun.

Dobré letošní provozní výsledky očekává i analytik poradenské sítě BDO Lukáš Hendrych, i když makroekonomická situace není tak příznivá jako loni. Sama firma se spoléhá hlavně na čtvrté čtvrtletí, kdy by už měla být v provozu etylenová jednotka v Záluží i rafinerie v Kralupech nad Vltavou, která se zastavila v polovině května po výbuchu v krakovací jednotce. Výsledky za třetí čtvrtletí ještě ovlivní určitá provozní omezení, řekl dnes novinářům finanční ředitel firmy Miroslaw Kastelik.

Unipetrol spoléhá i na pojistné plnění za vzniklé škody. Na základě červnových odhadů jsou náklady na opravu škod 4,1 miliardy korun, ušlý zisk je 6,6 miliardy korun. Firma v pololetí dostala z této částky 3,9 miliardy Kč. \"U pokrytí škod by mělo být číslo konečné, v případě ušlého zisku se ještě může změnit,\" doplnil Kastelik. Ve druhém pololetí chce firma investovat pět miliard korun, zejména do nové jednotky na výrobu polyetylenu, s jejíž stavbou začala v červnu.

V samotném druhém čtvrtletí Unipetrol vykázal růst čistého zisku meziročně o čtyři procenta na 3,1 miliardy korun, tržby klesly o 37 procent na 20,6 miliardy korun. Prodej rafinérských produktů se zvýšil o čtyři procenta na 1,515 milionu tun.

Vedle nehody na etylenové jednotce ovlivnila pololetní výsledky pravidelná odstávka chemického areálu u Litvínova v březnu a dubnu a neplánovaná odstávka rafinérie v Kralupech od května. Generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski uvedl, že odstávka rafinérie trh neovlivnila, firma je podle něj schopna zásobovat zákazníky kombinací výroby v Litvínově a externími dodávkami.

Firma nyní dokončuje opravu etylenové jednotky a v průběhu srpna by chtěla zprovoznit osm z deseti tamních pecí. Kralupská rafinerie by měla být uváděna do provozu na začátku října.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Ve druhém čtvrtletí firma zvýšila čistý zisk o 18 procent na 1,61 miliardy zlotých (téměř deset miliard Kč). K nečekaně lepšímu výsledku jí pomohly právě kompenzace za požár v Unipetrolu.

Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek drží investiční fondy a menšinoví akcionáři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK