Americké akcie sestoupily z rekordních maxim

08.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes mírně oslabily, sestoupily tak ze svých rekordních maxim. Pokles farmaceutických společností totiž převážil nad růstem energetických podniků, které těžily ze stoupajících cen ropy.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,08 procenta a uzavřel na 18.529,29 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,09 procenta na 2180,89 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,15 procenta na 5213,14 bodu.

Akcie výrobce léků Bristol-Myers pokračovaly v poklesu kvůli páteční zprávě o tom, že jeho nový přípravek na rakovinu plic v jedné z posledních fází výzkumu nesplnil očekávání. Dolů zamířily rovněž akcie konkurenta Allergan, jehož čtvrtletní tržby zaostaly za odhady analytiků.

Cena akcií největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil nicméně stoupla o více než procento, posilovaly rovněž akcie jejího konkurenta Chevron. Světové ceny ropy vzrostly téměř o tři procenta kvůli obnoveným spekulacím o omezení těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Na devizovém trhu dnes americký dolar pokračoval v růstu díky překvapivě příznivým údajům o trhu práce ve Spojených státech. Ty podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) se přibližuje k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Takzvaný dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval v závěru obchodování v New Yorku nárůst o 0,2 procenta na 96,293 bodu. Euro vůči dolaru zůstalo téměř beze změny a pohybovalo se kolem 1,1085 USD.

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že tamní ekonomika v červenci vytvořila asi 255.000 nových pracovních míst. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že vznikne zhruba 180.000 pracovních příležitostí.

\"Páteční zpráva o zaměstnanosti byla extrémně silná. Domnívám se, že to utvrdilo investory v přesvědčení, že ekonomika si v USA vede mnohem lépe než v jiných zemích,\" uvedla analytička Kathy Lienová ze společnosti BK Asset Management.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK