Ceny ropy se opět zvyšují, Brent překročil hranici 49 dolarů

16.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 16. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v růstu a vyšplhaly se na nejvyšší úrovně za více než pět týdnů. Severomořská ropa Brent se tak dostala nad hranici 49 dolarů za barel. Ceny již několik dnů tlačí vzhůru spekulace, že významné těžební země se chystají přijmout opatření, jejichž cílem je omezit produkci, a podpořit tak další růst cen.

Kolem 18:00 SELČ vykazovala cena Brentu nárůst o zhruba 1,5 procenta na 49,06 dolaru za za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala asi 1,6 procenta na 46,46 dolaru za barel.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v pondělí uvedl, že Rusko jedná se Saúdskou Arábií a dalšími velkými producenty ropy o nastolení rovnováhy na světovém trhu s touto strategicky důležitou surovinou. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih už minulý týden řekl, že členové ropného kartelu OPEC budou v rámci zářijového zasedání jednat s nečlenskými zeměmi o krocích na podporu cen.

K růstu cen ropy přispěly i výpadky těžby v Nigérii, které jsou důsledkem útoků ozbrojenců a problémů s ropovody. Další velký producent Venezuela navíc letos směřuje k nejprudšímu poklesu těžby za posledních 14 let. Země se potýká s ekonomickou a politickou krizí a nedokáže zajistit potřebné investice do těžby.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 49,06 48,35 New York - Nymex WTI září 46,46 45,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK