Fed je rozdělen, ale opatrnost dál vítězí

22.08.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Američtí centrální bankéři stále nenašli odvahu k navýšení úrokových sazeb a nic ani prozatím nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco v nadcházejících měsících změnit. Vyplývá to alespoň z informací z nově zveřejněného zápisu sepsaného na nedávném zasedání měnového výboru Fed. Někteří zástupci se sice již postupně začínají přiklánět k názoru, že je americká ekonomika v takovém stavu, který by navýšení úrokových sazeb ospravedlnil, nicméně jich stále ještě není dostatek a dál tak platí status quo.

Hlavním argumentem zastánců alespoň jednoho navýšení úrokových sazeb ještě během letošního roku je vývoj kondice amerického trhu práce. Již totiž bylo dosaženo jednoho z cílů Fed, a sice stavu plné zaměstnanosti. Z tohoto pohledu tak nedává smysl dál pokračovat ve stimulech v podobě extrémně nízkých úrokových sazeb. Proti tomuto křídlu však stojí tábor monetárních holubic, jejichž protiargumentem je nízká inflace, kterou se nedaří dostat k vytouženým 2 %. Navíc v současných podmínkách není příliš pravděpodobné, že by kvůli rozvolněné měnové politice došlo k dlouhodobějšímu přestřelení tohoto cíle, a i kdyby k tomu došlo, Fed má nyní více než dostatečný prostor k případnému rychlému navyšování sazeb.

Fed tak zůstává dál rozpolcen mezi zastánce opatrnějšího přístupu a ty, kteří by již chtěli přikročit k nějaké akci. Opatrnost však dává v současných podmínkách větší smysl vzhledem k tomu, že růst, i když setrvalý, je nadále poměrně křehký a inflace stále nepředstavuje žádný problém. Navýšení úrokových sazeb je vždy velmi citlivým procesem, které se obzvlášť před prezidentskými volbami může poměrně rychle stát i politickým tématem. Tomu se pravděpodobně bude Fed snažit vyhnout a i proto s restrikcemi vyčká nejdříve na prosinec či až začátek příštího roku. Informace o tom, jaký názor na aktuální nastavení úrokových sazeb má guvernérka, získají investoři už k 26. srpnu, kdy Yellenová vystoupí se svým proslovem na tradičním setkání centrálních bankéřů, ekonomů a politiků v Jackson Hole.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara

Články ze sekce: INVESTICE