Společnost Aircraft Industries letos dodala pět letadel do Ruska

25.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 25. srpna (ČTK) - Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries letos dodal již pět letadel L-410 do Ruska. Ke dvěma strojům, které odletěly v lednu a v únoru, přibyla podle webu firmy v červenci a v srpnu tři letadla. V nejbližších dnech odletí do Ruska další dvě letadla, řekl dnes ČTK odborový předák a člen dozorčí rady společnosti Josef Mikula. Firma ale stále čelí insolvenčnímu řízení a snižuje počet zaměstnanců.

Insolvenční návrh podala 3. května společnost Aero Vodochody Aerospace. Pohledávky přihlásilo několik věřitelů, kterým Aircraft Industries poté uhradila celkem více než 60 milionů korun. Věřitelé vzali pohledávky zpět, stejně tak Aero Vodochody Aerospace insolvenční návrh. Řízení ale pokračuje, neboť k němu přistoupil právník Petr Bernátek, který převzal pohledávku vůči Aircraft Industries ve výši asi 23.000 korun.

Firma ji zaplatila, Bernátek se přesto proti usnesení o zamítnutí insolvenčního návrhu odvolal. Olomoucký vrchní soud podle údajů v insolvenčním rejstříku ještě nerozhodl. Podle právníka Aircraft Industries Michala Žižlavského kauza firmu velmi poškozuje, ohrožuje jeho reputaci a působí jí potíže v podnikání. Podle Mikuly společnost navíc nemůže čerpat dotace na školení zaměstnanců a nesmí se také ucházet o národní zakázky.

Podle odborového předáka se přitom situace ve firmě zlepšuje. \"Majitelé i vedení dělají maximum pro to, aby se něco prodalo,\" mínil Mikula. Podle něj se snížil i počet zaměstnanců, kteří byli od loňského prosince doma a dostávali 60 procent mzdy z asi 350 na 50 až 150 lidí. \"Kolísá to. Podařilo se nasmlouvat zapůjčení lidí, 70 až 90 lidí se tak uplatnilo jinde. Firma získala i zakázky od jiných společností a druhým měsícem se snižují stavy,\" dodal Mikula.

Podle něj Aircraft Industries nenahrazuje novými pracovníky lidi, kteří odcházejí do důchodu a končí uplynutím smluvy na dobu určitou nebo po dohodě. \"K tomu v červenci dostalo 12 a v srpnu 17 lidí výpověď z organizačních důvodů,\" doplnil Mikula. Aircraft Industries měla na konci loňského roku 1021 zaměstnanců.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK