Rada pro veřejný dohled nad auditem získá více pravomocí

06.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Rada pro veřejný dohled nad auditem získá více pravomocí. Místo Komory auditorů bude nově kontrolovat kvalitu auditů u firem veřejného zájmu, tedy bank nebo pojišťoven, a bude také moci udělovat sankce. Změnu pravidel dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Novela počítá s tím, že rada bude mít na starosti organizaci, řízení a kontrolu kvality u auditorů provádějících povinné audity subjektů veřejného zájmu. Dosavadní úprava pouze hovoří o tom, že kontrola kvality u všech auditorů i ukládání sankcí je v kompetenci Komory auditorů České republiky.

Norma má také zvýšit nezávislost auditora a kvalitu povinného auditu zakotvením výčtu situací, za kterých auditor nemůže provádět povinný audit. Zákon také určuje etická pravidla nebo vnitřní řídicí a kontrolní systém u auditorských společností.

Provádění kontrol kvality u auditorů Radou pro veřejný dohled nad auditem má podle předkladatelů znamenat zvýšení jejího rozpočtu zhruba o 15 milionů korun. Důvodem je mimo jiné nutnost přijmout dalších šest expertů.

Mezi subjekty veřejného zájmu patří mimo jiné banky, pojišťovny a zajišťovny, Všeobecná zdravotní pojišťovna, zdravotní pojišťovny, penzijní fondy, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti nebo investiční fondy.

Norma má platit prvním dnem měsíce následujícího po dni vyhlášení novely ve Sbírce zákonů. Vláda původně chtěla novelu prosadit už v prvním čtení kvůli tomu, aby platila k 17. červnu současně s příslušnou evropskou směrnicí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK