Tisk: Čína obvinila další dvě desítky automobilek kvůli dotacím

09.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. září (ČTK) - Čína obvinila další dvě desítky automobilek z porušování pravidel pro dotace na vozidla šetrná k životnímu prostředí. Informoval o tom dnes čínský list Securities Daily. Mezi obviněnými jsou podle listu mimo jiné automobilky Hyundai a Nissan. Peking v loňském roce na tyto dotace vynaložil 4,5 miliardy dolarů (přes sto miliard Kč), napsala agentura Reuters.

Čínské ministerstvo financí již ve čtvrtek oznámilo, že pět čínských automobilek se dopustilo podvodů v rámci vládního programu dotací na elektromobily a plug-in hybridní vozy umožňující dobíjení baterií z elektrické sítě. Těchto pět firem podle ministerstva získalo neoprávněné dotace kolem jedné miliardy jüanů (3,6 miliardy Kč).

Největší rozsah podvodů úřady zjistily u firmy Suzhou Gemsea Coach Manufacturing, které se proto rozhodly odebrat licenci. Zbývající čtyři podniky budou muset kromě vrácení neoprávněných dotací zaplatit rovněž pokutu ve výši poloviny hodnoty těchto dotací.

Podle listu Securities Daily existuje seznam dalších 20 firem, u kterých úřady rovněž odhalily porušování pravidel pro dotace. Kromě jihokorejské automobilka Hyundai a jejího japonského konkurenta Nissan jsou prý na seznamu také například domácí firmy Geely či Anhui Jianghuai Automobile (JAC Motor). Ta tento týden podepsala s německou automobilkou Volkswagen předběžnou dohodu o možném vytvoření společného podniku pro výrobu elektromobilů a hybridních vozů.

Mluvčí automobilky Hyundai podle agentury Reuters uvedla, že firma zprávu listu Securities Daily v současné fázi nemůže komentovat. Vyšetřování podle ní stále pokračuje.

Prodej elektromobilů a plug-in hybridních automobilů se loni v Číně díky vládním subvencím více než zečtyřnásobil na zhruba 331.000 vozů. Peking se tímto způsobem snaží bojovat se znečištěním ovzduší.

Odhalení podvodů kolem dotací je podle poradenské společnosti Automotive Foresight další ranou pro vládní plán dosáhnout v letošním roce prodeje 700.000 elektromobilů a plug-in hybridních automobilů. Za prvních osm měsíců roku prodej činil pouze 245.000 vozů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK