Ceny ropy pokračují ve výrazném poklesu

14.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují ve výrazném poklesu. Trh neovlivnil nečekaný pokles zásob ropy ve Spojených státech a investoři naopak reagovali na značný růst zásob produktů. Cena severomořské ropy Brent kolem 17:10 SELČ klesla o 2,2 procenta na 46,08 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila podobným tempem na 43,82 USD za barel. V úterý ceny ropy ztratily asi tři procenta po předpovědích delšího přetrvání globálního převisu dodávek.

Zásoby ropy na americkém trhu minulý týden nečekaně klesly o více než půl milionu barelů, sdělil dnes vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali nárůst o 3,8 milionu barelů. V předešlém týdnu zásoby kvůli rekordně nízkému dovozu klesly o 14,5 milionu barelů, nejvíce od roku 1999.

Úřad ale rovněž sdělil, že zásoby nafty a topného oleje vzrostly o 4,6 milionu barelů, třikrát více, než se čekalo. Tyto údaje více zapadly do aktuální nálady trhu, řekli analytici agentuře Reuters.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v úterní měsíční zprávě o situaci na trhu předpověděla, že převis nabídky ropy v důsledku zpomalení růstu poptávky a rostoucích zásob přetrvá minimálně do poloviny příštího roku. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšila v pondělí odhad dodávek ropy ze zemí, které nejsou jejími členy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 46,08 47,11 New York - Nymex WTI říjen 43,82 44,90

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK