PPF a Jiří Šmejc prodali šest procent v ruském Polymetalu

23.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Skupina PPF a společnost Staroak Limited investora Jiřího Šmejce dokončily prodej 26 milionů akcií společnosti Polymetal International za cenu 306 Kč (9,75 libry) za akcii. V ruském těžaři drahých kovů tak prodaly šestiprocentní podíl, jeho celková cena se blíží osmi miliardám korun. Po vypořádání transakce bude PPF vlastnit 12,9 procenta, Staroak 1,5 procenta. ČTK to dnes sdělila mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Některé akcie Polymetalu koupí skupina ICT Group ruského podnikatele Alexandra Nesise, napsala agentura Reuters s odvoláním na agenturu Interfax. Ta citovala prohlášení banky Morgan Stanley, která se na transakci podílela.

Polymetal těží zlato a stříbro, vedle Ruska má doly v Kazachstánu. \"V souvislosti s nabídkou nebude připravován žádný prospekt ani jiný dokument o nabídce. Jakékoli rozhodnutí investovat do cenných papírů nabízených v rámci nabídky musí být učiněno výlučně na základě veřejně dostupných informací,\" uvedla PPF.

Šmejc má podíl i v dalších firmách, ve kterých vlastní akcie Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jde třeba o skupinu Home Credit, která poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA. V ní drží 88,6 procenta PPF, zbylé akcie patří investiční holdingové společnosti EMMA OMEGA vlastněné Šmejcem.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. V ČR vedle nedávné akvizice v telekomunikacích působí PPF v oblasti bankovnictví a finančních služeb, v realitách či biotechnologiích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK