V Dukovanech skončila odstávka třetího bloku, trvala 157 dní

26.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 26. září (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes skončila odstávka třetího výrobního bloku, která trvala 157 dní. Společnost ČEZ původně počítala s tím, že dodávky elektřiny z tohoto bloku obnoví 19. října, ale naplánované práce se podařilo udělat rychleji, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V jaderné elektrárně tak nyní dodávají do distribuční sítě elektrický proud tři ze čtyř bloků, poslední blok je odstaven od 16. září.

Dukovanský blok číslo tři nevyráběl elektřinu od 22. dubna. První turbínu v něm energetici opět připojili dnes v 18:37. V minulých dnech byl tento reaktorový blok podroben řadě kontrol a testů kvůli ověření jeho bezpečnosti a spolehlivosti. \"Všechny prováděné pevnostní, těsnostní i funkční zkoušky byly vyhovující a blok mohl být uveden do provozu,\" uvedl Bezděk. Na plný výkon by se blok měl dostat do čtvrtka.

Během odstávky pracovníci v třetím bloku vyměnili za čerstvé pětinu paliva. Dokončili také kontroly svarů a investice potřebné pro další dlouhodobý provoz zařízení. Patří totiž mezi tři bloky Dukovan, u nichž bude ČEZ příští rok žádat Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o povolení dalšího provozu.

Pro první blok Dukovan vydal úřad nové povolení letos a u druhého bloku prodloužil na základě žádosti energetické firmy stávající licenci do 10. července 2017. U posledních dvou bloků Dukovan platí desetiletá povolení do konce příštího roku.

V elektrárně Dukovany zůstává odstaven blok číslo dvě, jehož výkon začal personál plánovaně snižovat 16. září. Tato odstávka potrvá do 15. března. Společnost ČEZ u tohoto bloku spojila do jednoho termínu jeho odstávky pro letošek a rok 2017. Pracovníci v něm kromě obměny části jaderného paliva udělají mimořádně velké množství servisních činností a kontrol.

Elektrárna Dukovany má celkový instalovaný výkon 2040 MW. Při plném provozu pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Kontroly svarů začali odborníci v blocích provádět od loňského září proto, že se ukázalo, že v dokumentaci jsou založeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. V důsledku neplánovaných odstávek klesly minulý rok dodávky elektřiny z Dukovan o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Nižší výrobu má elektrárna kvůli delším odstávkám i tento rok.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK