Americké akcie mírně klesly, Dow Jones ztratil 0,3 procenta

03.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. října (ČTK) - Americké akcie zahájily čtvrté čtvrtletí mírným poklesem, za kterým stály zejména finanční společnosti a rozvodné podniky. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,30 procenta a uzavřel na 18.253,85 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,33 procenta na 2161,20 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,21 procenta na 5300,87 bodu.

Na trhu panuje nejistota kvůli blížícímu se zveřejňování firemních výsledků za třetí čtvrtletí i kvůli listopadovým prezidentským volbám. Investory znepokojují rovněž problémy největší německé banky Deutsche Bank, které v USA hrozí vysoká pokuta. Náladu na trhu zasáhlo také nedělní oznámení, že Británie do konce března příštího roku formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie.

Investoři nyní čekají na páteční zprávu o zářijovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Ta bude podle agentury Reuters pravděpodobně hrát velkou roli v tom, zda americká centrální banka (Fed) ještě v letošním roce přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Na devizovém trhu se libra propadla na tříměsíční minimum vůči dolaru a na tříleté minimum vůči euru. Britská premiérka Theresa Mayová v neděli uvedla, že hodlá do března aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, čímž zahájí rozhovory o vystoupení z EU. Britský ministr financí Philip Hammond dnes varoval, že britská ekonomika bude během rozhovorů čelit otřesům a že ji zřejmě čeká několikaleté období nejistoty.

Libra dnes vůči dolaru oslabila až o 1,3 procenta na 1,2818 USD. Dostala se tak nejníže od začátku července a do blízkosti jednatřicetiletého minima 1,2796 USD, na které se propadla v důsledku červnového referenda o vystoupení Británie z EU. Euro se dnes vůči libře vyšplhalo až na 87,48 pence za euro, nejvýše od srpna 2013.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, mírně zpevnil. Za jeho růstem stály zejména překvapivě příznivé údaje o zpracovatelském sektoru Spojených států. V závěru obchodování v New Yorku vykazoval index nárůst o zhruba čtvrt procenta na 95,701 bodu.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK