Obchod mezi Českem a Německem by letos mohl být opět rekordní

06.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. října (ČTK) - Obchod mezi Českem a Německem letos patrně opět dosáhne rekordní hodnoty. Loni objem vzájemného zahraničního obchodu poprvé v historii překročil dvoubilionovou hranici a vše nasvědčuje tomu, že se tak stane i tento rok. ČTK to na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řekl ředitel Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernard Bauer.

\"Jen od ledna do července 2016 se obrat česko-německého obchodu v přeshraničním pojetí vyšplhal na 1272 miliard korun, což je téměř tříprocentní nárůst oproti stejnému období předchozího roku. Česko-německý bilaterální obchod má tak našlápnuto na další rekord,\" uvedl Bauer. Loni vzájemný obchod dosáhl hranice 2,15 bilionu korun.

Kromě krizových let 2008 a 2009, kdy nastal menší propad, má obchod mezi oběma zeměmi rostoucí tendenci. Loni směřovala téměř třetina českého vývozu do Německa, na dovozu do ČR se Německo podílelo jednou čtvrtinou. Z pohledu Německa bylo Česko v loňském roce opět jedenáctým nejdůležitějším obchodním partnerem. V žebříčku zemí, ze kterých Německo dováží, ČR dokonce poskočila na osmou příčku.

Mezi nejobchodovanější vyvážené i dovážené komodity patří silniční vozidla, elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, stroje a zařízení a kovové výrobky. Z Německa do ČR loni přitekly investice za 35,2 miliardy korun.

\"V České republice aktivně působí více než čtyři tisíce německých firem a jen ty největší z nich vytvářejí odhadem 150.000 pracovních míst,\" dodal Bauer. Už tradičně mají německé firmy i největší účast na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Na výstaviště jich přijelo přes 200. Celkem na letošním ročníku vystavuje 1700 firem ze 35 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK