Ceny akcií v USA se výrazněji nezměnily, čeká se na nové údaje

06.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. října (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování bez výraznějších změn. Investoři čekají na páteční zprávu o zářijovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Ta by mohla naznačit, zda americká centrální banka (Fed) ještě letos přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,07 procenta a uzavřel na 18.268,50 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,05 procenta na 2160,77 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,17 procenta na 5306,85 bodu.

Páteční zpráva amerického ministerstva práce podle analytiků ukáže, že ekonomika Spojených států v září vytvořila 175.000 nových pracovních míst. Předpokládá se však, že míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na srpnových 4,9 procenta.

Výrazný pokles dnes zaznamenaly akcie internetové společnosti Twitter. Investoři tak zareagovali na zprávu technologického serveru Recode, podle které internetový gigant Google ani mediální společnost Walt Disney neplánují nabídku na převzetí Twitteru. Podle serveru je rovněž nepravděpodobné, že by o koupi Twitteru usiloval technologický gigant Apple.

Na devizovém trhu se dnes dolar díky vyhlídkám na zvýšení úroků v USA vyšplhal na dvouměsíční maximum vůči koši měn. Libra vůči dolaru sestoupila na nové jedenatřicetileté minimum pod 1,27 USD kvůli přetrvávajícím obavám ohledně důsledků odchodu Británie z Evropské unie.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval v závěru obchodování v New Yorku nárůst 0,55 procenta na 96,658 bodu. Dolar podpořila zpráva amerického ministerstva práce, podle které počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden překvapivě klesl o 5000 na 249.000. Dostal se tak na nejnižší úroveň od dubna, kdy se propadl až na 43leté minimum.

Euro vůči dolaru ztrácelo 0,4 procenta na 1,1153 USD. Zápis z posledního zasedání Evropské centrální banky (ECB) ukázal, že její představitelé se shodli, že ekonomika eurozóny nadále vyžaduje měnové stimuly. To podkopalo spekulace, že ECB by mohla uvažovat o omezování nákupů dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst a inflaci.

Libra se dnes vůči dolaru propadla až na 1,2622 USD kvůli obavám investorů, že Británie je připravena dát v rámci jednání o odchodu z EU přednost kontrole nad migrací před přístupem k jednotnému evropskému trhu. Libra později část ztrát smazala a prodávala se za 1,2662 USD. Oproti středě tak vykazovala pokles zhruba o procento. Euro vůči libře vystoupilo až na pětileté maximum 88,51 pence.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK