Photon Energy vstoupí na alternativní trh pražské burzy v pondělí

13.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. vstoupí na alternativní trh pražské burzy v pondělí 17. října. Akcie společnosti budou obchodovány na trhu Free Market, který není hlavním trhem burzy. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci firmy. Cenné papíry společnosti jsou už kotované na alternativním kapitálovém trhu NewConnect burzy ve Varšavě, tu však možná do budoucna opustí.

Startovací výše ceny akcií v Praze bude podle generálního ředitele Photon Energy Georga Hotara stanovena v pátek večer po skončení obchodování ve Varšavě. \"Celosvětově trvá růst solárního byznysu již několik let a my chceme dát investorům v České republice možnost se na něm podílet,\" uvedl. Nevyloučil, že firma v horizontu dvou tří let varšavskou burzu opustí. \"V Česku je všeobecná znalost toho, co je to investice do solárního parku, daleko větší. V Polsku tento byznys prakticky neexistuje,\" podotkl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic. Jediná emise, která se dosud na Free marketu pražské burzy obchoduje, je emise společnosti Stock.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo společnosti je v nizozemském Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, ve Švýcarsku a v Austrálii. Společnost dosud postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 50 megawattů (MW). Divize Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 180 MW, z toho skoro 100 MW v ČR. Kromě toho spravuje vlastní portfolio elektráren o výkonu 26 MW ve třech zemích na dvou kontinentech.

Obrat Photon Energy stoupl loni o 13 procent na 13,32 milionu euro (asi 360 milionů korun). Provozní zisk EBITDA vzrostl o 76 procent na 6,15 milionu euro (zhruba 166 milionů Kč). Tento růst se podle firmy promítl i do čistého výsledku, ve kterém Photon Energy v roce 2015 snížila ztrátu z 5,03 milionu euro na 1,72 milionu euro (46,5 milionu Kč). Firma dodala, že pozitivní trend potvrzují i ukazatele z prvního pololetí letošního roku. \"Nejzajímavějším trhem je pro nás v současné době Austrálie,\" dodal Hotar.

Instalovaný výkon solárních elektráren v Česku od roku 2012 prakticky stagnuje. Ke konci letošního prvního pololetí bylo instalováno 2045,5 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. To je o zhruba dvě procenta méně než na konci roku 2012. Podle analytiků je důvodem stagnace zastavení státní podpory novým zdrojům od začátku roku 2014.

Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok více než čtyřnásobně, a to ze 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK