Euro poprvé od července kleslo pod hranici 1,1 USD

13.10.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Kurz eura vůči dolaru dnes poprvé od července sestoupil pod hranici 1,1 USD. Americká měna v poslední době těží z vyhlídek na růst úrokových sazeb ve Spojených státech. Kolem 11:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba 0,1 procenta na 1,094 USD.

Ve středu zveřejněný zápis ze zářijového zasedání americké centrální banky (Fed) ukázal, že podle několika členů měnového výboru by důvod ke zvýšení úrokových sazeb v USA mohl nastat už "poměrně brzy", jestliže se bude stav americké ekonomiky dál zlepšovat.

Podle analytiků banky Crédit Agricole je obsah zápisu v souladu s očekáváním, že Fed přikročí ke zvýšení úrokových sazeb na prosincovém zasedání. Nárůst úrokových sazeb by posílil atraktivitu americké měny.

Fed loni v prosinci přikročil ke zvýšení základní úrokové sazby na 0,25 až 0,50 procenta z rekordního minima 0,0 až 0,25 procenta, na kterém ji v rámci snahy podpořit hospodářský růst držel zhruba sedm let. Další zvyšování úroků ho ale donutily odložit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, výkyvy na finančních trzích a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Štítky:

Autor článku

ČTK

Články ze sekce: INVESTICE