Maloobchodní tržby v USA obnovily v září silný růst

14.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. října (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech obnovily v září silný růst. Proti předešlému měsíci se zvýšily o 0,6 procenta a vzhůru je hnaly zejména nákupy automobilů a tržby za pohonné hmoty. Dnešní údaje amerického ministerstva obchodu ukazují na silnou spotřebitelskou poptávku a posilují vyhlídky na brzké zvýšení základních úrokových sazeb.

Růst tržeb odpovídal očekávání ekonomů v anketě agentury Reuters. V srpnu maloobchodní obrat přerušil čtyřměsíční sérii růstu a klesl o 0,2 procenta. V meziročním srovnání byly tržby v září vyšší o 2,7 procenta a za prvních devět měsíců tohoto roku vzrostly v meziročním srovnání o 2,9 procenta.

Tržby z prodeje automobilů se zvýšily o 1,1 procenta, zatímco tržby benzinových pump díky zvýšení cen pohonných hmot vzrostly o 2,4 procenta. Takzvané jádrové tržby bez započítání kolísavého prodeje aut, benzinu a stavebních materiálů stouply o 0,1 procenta, v srpnu se naopak ve stejném rozsahu snížily.

Americká centrální banka (Fed) loni v prosinci poprvé po téměř deseti letech zvýšila základní úrokovou sazbu, a to z rekordního minima 0,0 až 0,25 procenta, na němž ji ve snaze o podporu hospodářského růstu držela sedm let. Další zvyšování úroků ale od té doby stále odkládá. Na posledním zasedání měnového výboru Fedu několik členů uvádělo, že zvýšení úrokových sazeb by mohlo nastat už \"poměrně brzy\", jestliže se bude stav americké ekonomiky dál zlepšovat. Většina analytiků čeká tento krok na prosincovém zasedání.

Americká ekonomika zůstala v prvním pololetí v útlumu a tempo jejího růstu v přepočtu na celý rok činilo pouze 1,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí ale ekonomové čekají zrychlení růstu na zhruba 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK