EU zatím nenašla shodu na podpoře obchodní dohody s Kanadou

18.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 18. října (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se zatím stále neshodla na podpisu obchodní dohody CETA s Kanadou, vyplynulo z dnešní mimořádné schůzky ministrů členských zemí odpovědných za mezinárodní obchod. Už příští čtvrtek by se přitom v Bruselu měl uskutečnit summit EU-Kanada, na němž má být smlouva, označovaná za průlomovou dohodu moderního typu, podepsána.

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová na tiskové konferenci novinářům řekla, že komise a diplomaté \"dnem i nocí\" intenzivně komunikují s belgickou vládou i regionálním parlamentem frankofonního Valonska. Ten v pátek odmítl dohodu podpořit, a na poslední chvíli tak zkomplikoval její podpis. Ministři byli dnes v Lucemburku ohledně změny postoje Valonska, a tedy Belgie, opatrně optimističtí a připomínali, že krok regionálního sněmu má především belgické vnitropolitické kořeny.

Podle ministra hospodářství předsednického Slovenska Petera Žigy práce pokračují. \"Není to sprint, ale není to ani maraton,\" připustil slovenský ministr.

Evropská komise připravuje doprovodné prohlášení, které bude k CETA připojeno. Podle Malmströmové má být právně závazné a má \"jednoduchým a srozumitelným jazykem\" rozptýlit obavy občanů unie ze smlouvy.

Šest let vyjednávanou obchodní smlouvou s Kanadou, jejíž krach by pro unii znamenal citelnou ztrátu důvěryhodnosti a mezinárodní prestiže, se tak bude v pátek zabývat i summit EU v Bruselu.

S obsahem dohody nemají problém v Rumunsku a Bulharsku. Obě země ale žádají zrušení víz pro cesty svých občanů do Kanady už v roce 2017 a chtějí před svým souhlasem s CETA z Kanady příslušný písemný závazek. Jde přitom o pět měsíců, Kanada už dala najevo, že plánuje pro občany obou zemí víza zrušit v květnu 2018.

\"Ta smlouva s Kanadou je velmi dobrá, bude znamenat ekonomický přínos hned od prvního dne,\" řekla Malmströmová, podle níž je dokument moderní a pokrokový, uzavřený s vládou, která je svým přístupem velmi podobná přístupu evropskému.

Český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po schůzce novinářům řekl, že Česká republika o smlouvu stojí. \"Český průmysl má o to zájem, obchod s Kanadou v poslední době roste. Struktura exportu do Kanady je často v oborech s vysokou přidanou hodnotou,\" upozornil Mládek. Krach dohody by ale podle něj neznamenal ani tak dopad na hospodářský výkon České republiky, byl by to ale velmi špatný signál, že EU není schopna domluvit se ani na tak relativně jednoduché věci, jako je dohoda s vládou velmi přátelské a kulturně, historicky a ekonomicky blízké země.

\"Je stále šance, že dohoda bude podepsána na summitu EU s Kanadou do konce měsíce,\" myslí si ale ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK