Akcie v USA díky dobrým výsledkům výrazně zpevnily

18.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes posílily a jejich širší index vykázal nejvýraznější přírůstek od počátku měsíce. Investory na Wall Street povzbudily nové výsledky domácích společností, z nichž většina zatím překonává očekávání analytiků.

Dow Jonesův index akcií třiceti předních amerických podniků posílil o 0,42 procenta na 18.161,94 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,62 procenta na 2139,60 bodu a index technologického trhu Nasdaq uzavřel se ziskem 0,85 procenta na 5243,84 bodu.

Z 52 firem indexu S&P 500, které už zveřejnily výsledky za třetí čtvrtletí, 81 procent překonalo v zisku očekávání, vyplývá z údajů agentury Thomson Reuters I/B/E/S. V průměru by firmy měly v posledním čtvrtletí vykázat podle dosavadních odhadů nárůst zisků o 0,2 procenta, což by znamenalo ukončení poklesu čtvrtletních zisků, který začal před rokem.

\"Začali jsme skvěle. Nemyslím si ale, že konečný závěr bude stejně dobrý,\" řekl agentuře Reuters Stephen Massocca ze sanfranciské investiční firmy Wedbush Equity Management.

Akcie sektoru zdravotnictví posílil sedmiprocentní nárůst akcií společnosti UnitedHealth. Akcie banky Goldman Sachs díky dobrým výsledkům vzrostly o dvě procenta. Z indexu S&P 500 nejvíce získaly akcie internetové videopůjčovny Netlix, které po příznivých výsledcích získaly asi 20 procent.

Na devizovém trhu dnes dolar zůstal celkově beze změn. Investoři sbírali zisky z předešlého vzestupu americké měny a zaměřují se na budoucí kroky americké centrální banky (Fed). Dolar od konce září celkově posílil o zhruba tři procenta díky očekávání, že Fed ke konci roku přikročí k dalšímu zvýšení úroků.

Dolar proti euru v závěru dne zpevnil o 0,2 procenta na 1,0980 USD, zatímco vůči japonskému jenu mírně klesl. Index dolaru vůči koši šesti měn zůstal beze změny na 97,89 bodu. Britská libra proti dolaru zpevnila o 0,9 procenta na 1,2294 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK