V Austrálii vzniká nový sázkový gigant, spojí se Tabcorp a Tatts

19.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 19. října (ČTK) - Společnost Tabcorp Holdings, která je v Austrálii největší firmou v oblasti sázek na koňské dostihy a sportovní zápasy, převezme za zhruba 6,4 miliardy australských dolarů (AUD; 120,7 miliardy Kč) svého rivala Tatts Group. Dvě největší sázkové firmy v zemi to uvedly ve společném sdělení. Spojit se chtějí zejména proto, aby mohly lépe konkurovat zahraničním internetovým sázkařům.

Oběma společnostem loni klesl zisk. Země totiž uvolnila pravidla pro poskytování licencí na provozování hazardních her, což otevřelo dveře na trh mnoha zahraničním bookmakerům.

Dohodu ještě musejí přezkoumat regulační úřady a schválit ji musí také akcionáři obou firem. Spojením vznikne podnik s hodnotu 11,3 miliardy AUD a pokud získá všechna schválení, měl by být proces sloučení dokončen v polovině příštího roku.

Kromě sportovních sázek bude nová společnost provozovat i státní loterii a herní automaty. Na domácím trhu s internetovým sázením by nový podnik měl mít podíl 31 procent.

Sázení je v Austrálii národní vášeň, země je tak jedním z nejlukrativnějších trhů pro hazardní hry na světě. Podle britské poradenské společnosti H2 Gambling Capital má Austrálie největší ztrátu z hazardu na hlavu, loni každý Australan v průměru prosázel 1130 USD (27.800 Kč).

Od roku 2006 je to už potřetí, co se obě firmy pokoušejí o spojení. Před deseti lety dohodu zablokoval antimonopolní úřad a loni zkrachovalo jednání o sloučení koncipované jako fúze rovných. Antimonopolní úřad musí fúzi prozkoumat i tentokrát, podle analytiků Deutsche Bank ale nyní zřejmě fúzi schválí. Na trhu je totiž mnohem vyšší konkurence než v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK