Zisk polského majitele Unipetrolu vzrostl o 92 procent

20.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 20. října (ČTK) - Zisk největší polské ropné společnosti PKN Orlen vzrostl ve třetím čtvrtletí o 92 procent a překonal očekávání. Majiteli českého petrochemického holdingu Unipetrol dopomohly k vylepšení ziskovosti finanční položky, jako je zvýšení hodnoty zásob, vliv kurzových změn na hodnotu dluhu a výplaty pojistného plnění, sdělila dnes společnost.

Čistý zisk PKN vzrostl na 1,5 miliardy zlotých (9,4 miliardy Kč) ze 795 milionů zlotých ve stejném období loňského roku. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadli výsledek na 1,4 miliardy zlotých.

Odhady překonal i takzvaný upravený provozní zisk EBIT LIFO, který nezahrnuje dopady změn cen ropy. Tento ukazatel dosáhl 1,69 miliardy zlotých, zatímco analytici čekali 1,4 miliardy zlotých.

Čistý zisk Unipetrolu ve třetím čtvrtletí naopak meziročně klesl o dvě třetiny na 722 milionů Kč a jeho tržby se snížily o 22 procent. Důvodem byly přetrvávající nízké ceny ropy a meziročně nižší prodeje petrochemických i rafinérských produktů kvůli loňské nehodě na etylenové jednotce a neplánované odstávce rafinérie v Kralupech.

Unipetrol je součástí skupiny PKN Orlen od roku 2005. Skupina je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK