Americké akcie opět oslabily, index S&P 500 klesl poosmé za sebou

03.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes opět oslabily. Index S&P 500 se tak snížil již poosmé za sebou, což představuje nejdelší sérii poklesů od finanční krize v roce 2008. Akciový trh tlačí dolů nejistota ohledně výsledku prezidentských voleb ve Spojených státech.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,16 procenta a uzavřel na 17.930,67 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,44 procenta na 2088,66 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,92 procenta na 5058,41 bodu.

Investory znepokojují známky toho, že boj o prezidentské křeslo mezi demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou a jejím republikánským rivalem Donaldem Trumpem je krátce před volbami velmi vyrovnaný. \"Rostou obavy z toho, jak by mohlo Trumpovo prezidentství vypadat,\" uvedl analytik Ernie Cecilia ze společnosti Bryn Mawr Trust.

Investoři považují Clintonovou za kandidátku, která by zachovala současné směřování Spojených států, zatímco případné Trumpovo vítězství mají spojeno spíše s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Zhruba šestiprocentní pokles dnes zaznamenaly akcie internetové společnosti Facebook, která předpověděla zpomalení růstu čtvrtletních tržeb. Dolů zamířily kvůli neuspokojivému výhledu pro tržby také akcie výrobce chytrých náramků Fitbit, jejichž hodnota se propadla téměř o třetinu.

Na devizovém trhu dolar kvůli nervozitě kolem prezidentských voleb mírně oslabil vůči euru. V závěru obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o 0,1 procenta na 1,1108 USD. Držela se tak blízko třítýdenního maxima 1,1126 USD.

Libra se dnes vůči dolaru vyšplhala až na čtyřtýdenní maximum 1,2494 USD v reakci na rozhodnutí soudu, podle kterého britská vláda potřebuje ke spuštění procesu vedoucího k odchodu z Evropské unie souhlas parlamentu. Investoři doufají, že zákonodárci učiní kroky k udržení přístupu Británie k jednotnému evropskému trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK