Rakouské Raiffeisen Bank International klesl zisk o 15 procent

16.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 16. listopadu (ČTK) - Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI) vytvořila za první tři čtvrtletí tohoto roku konsolidovaný zisk 394 milionů eur (10,7 miliardy miliardy Kč). To představuje meziroční pokles o 14,7 procenta, oznámila dnes firma, která je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank.

V samotném třetím čtvrtletí RBI vydělala 184 milionů eur. Výrazně tak překonala odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru očekávali zisk 60 milionů eur. Čtvrtletní zisk vzrostl z 96 milionů eur v předchozím kvartálu.

Hospodaření během třetího čtvrtletí podpořil i pokles rezerv na ztrátové úvěry na 100 milionů eur z 297 milionů eur ve druhém čtvrtletí.

Za devět měsíců roku pak objem rezerv na špatné úvěry klesl o 37 procent na 503 milionů eur. Způsobilo to hlavně zlepšení situace na Ukrajině, kde v posledních letech musela banka odepsat velký objem špatných úvěrů. RBI sdělila, že se na Ukrajině začíná vracet k ziskovému hospodaření.

RBI a její mateřská společnost Raiffeisen Zentralbank (RZB), s jejímiž akciemi se neobchoduje na burze, se předběžně dohody na sloučení. Cílem tohoto kroku je posílit kapitálové rezervy RZB a zlepšit efektivitu. RZB v letošních zátěžových testech hlavních evropských bank skončila třetí od konce.

Česká Raiffeisenbank dnes oznámila, že její čistý zisk za první tři čtvrtletí roku meziročně vzrostl o 5,3 procenta na 2,06 miliardy Kč. Raiffeisenbank je pátou největší bankou v České republice, bankovní služby v tuzemsku poskytuje od roku 1993.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK