Americké akcie se neudržely na nových maximech

30.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. listopadu (ČTK) - Americké akcie se během dnešního obchodování vyšplhaly na nová maxima, později však o zisky přišly. Růst cen akcií energetických společností totiž kompenzoval pokles akcií technologických firem. Na devizovém trhu pokračoval v růstu dolar, hlavně k japonskému jenu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, uzavřel obchodování růstem o pouhých 0,1 procenta na 19.123,58 bodu. Během dne přitom vystoupil až na rekordních 19.225,29 bodu. Za celý listopad si index připsal 5,4 procenta.

Širší index S&P 500 dnes navzdory počátečnímu růstu klesl o 0,27 procenta na 2198,81 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl dokonce o 1,05 procenta na 5323,68 bodu. Za celý měsíc nicméně index S&P 500 vzrostl o 3,4 procenta, zatímco index Nasdaq se zvýšil o 2,6 procenta.

Akcie energetických společností dnes posilovaly díky prudkému růstu cen ropy, za kterým stála dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžby.

Akcie největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil posílily o 1,6 procenta, její konkurent Chevron si připsal 2,1 procenta. Dolů však zamířily například akcie softwarové společnosti Microsoft, jejichž cena klesla o 1,4 procenta.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal na devítiměsíční maximum vůči japonskému jenu a posiloval také vůči euru a švýcarskému franku. Americkou měnu tlačí vzhůru hlavně růst výnosů dluhopisů vlády Spojených států. K tomu částečně přispěly vyšší ceny ropy, které podpořily vyhlídky na růst inflace.

Dolar k jenu zpevnil o téměř dvě procenta na 114,53 JPY, a dostal se tak nejvýše od začátku března. Euro k dolaru o téměř 0,9 procenta oslabilo a dostalo se na 1,0554 USD.

K růstu kurzu americké měny přispívají i příznivé údaje o vývoji americké ekonomiky. Organizace ADP dnes uvedla, že soukromí zaměstnavatelé v USA vytvořili v listopadu asi 216.000 nových pracovních míst. To bylo mnohem více, než se čekalo, a také výrazně více než v předchozím měsíci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK