Vojenský technický ústav vypověděl smlouvy nájemcům ve Vrběticích

12.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 12. prosince (ČTK) - Vojenský technický ústav (VTÚ) vypověděl s platností k 31. prosinci letošního roku nájemcům všechny smlouvy na objekty v technickém prostoru muničního skladu u Vrbětic na Zlínsku. Neprodloužil ani nájemní smlouvu společnosti Eruca Technologies, která přeměňuje prošlé raketové palivo na chloristan amonný. Firma ale nadále využívá objekty v hospodářské části muničního skladu včetně recyklačního závodu, kde funguje v režimu omezeného provozu podle pokynů velitele zásahu. ČTK dnes informace získala z písemné odpovědi ministra obrany Martina Stropnického (ANO) poslanci Ludvíku Hovorkovi (KDU-ČSL).

Výpovědi byly dány do 31. října. Podle Stropnického se do budoucna již nepočítá s využitím bývalých muničních skladišť k pronájmu soukromoprávním subjektům, které by v místě skladovaly zbraně, munici, výbušniny nebo jiný nebezpečný materiál. V pronájmu ale zůstávají objekty v hospodářské části muničního skladu. Na základě materiálu schváleného vládou se ale předpokládá i ukončení činnosti společnosti Eruca Technologies v celém areálu muničního skladu u Vrbětic, uvedl Stropnický.

Společnost ve Vrběticích podle něj neskladuje žádný nebezpečný materiál. Rizika jsou navíc podle ministra eliminována tím, že provoz povoluje velitel zásahu, jímž je krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Podle Stropnického činnost společnosti spočívá v rozložení hořlavé látky, nikoli výbušniny, na další chemické látky hojně používané v různých průmyslových odvětvích. Stropnický letos v dubnu ve Sněmovně uvedl, že tuhé raketové palivo firma vozí z Ratají u Kroměříže a produkt jde potom na Ostravsko.

Podle Hovorky bude činnost Eruca Technologies ve Vrběticích pokračovat ještě v příštím roce. \"Pokud jsem byl informován od pana ministra, tento provoz by měl skončit do 31.12. 2017,\" dodal Hovorka.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince 2014. Zásah záchranného systému zde potrvá nejméně do poloviny příštího roku. Oba předloni vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní je střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z areálu odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK