Důvěra v německou ekonomiku zůstává v prosinci stabilní

13.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. prosince (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v prosinci nezměnila a navzdory ekonomickým rizikům ve zbylé části Evropy zůstává příznivá. Vyplývá to z výsledků průzkumu institutu ZEW, jehož index na prosinec zůstal na listopadových 13,8 bodu. Příznivé hodnocení podporují i zprávy o růstu HDP v eurozóně.

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali mírný nárůst indexu, v průměru na 14 bodů.

Důvěru investorů podle prezidenta ZEW Achima Wambacha posilují pozitivní údaje o vývoji HDP v eurozóně za třetí čtvrtletí. Ekonomika navzdory šoku z takzvaného brexitu vzrostla o 0,3 procenta, a to díky výdajům veřejného sektoru i domácností.

\"Významná ekonomická rizika pramenící z napjaté situace italského bankovního sektoru a politická rizika kolem nadcházejících voleb v Evropě zatím podle všeho ustupují do pozadí,\" dodal Wambach.

Německá centrální banka minulý týden zlepšila odhad růstu německé ekonomiky na letošní i příští rok. Uvedla, že ekonomika by měla v obou letech vykázat růst o 1,8 procenta, zatímco dosud očekávala růst hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok o 1,7 procenta a na příští rok o 1,4 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK