3 jednoduché triky, jak získat víc a utratit méně. Umíte je využít?

15.12.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Předvánoční nákupy jsou v plném proudu. Umíte využít své peníze na 100 % a znáte všechny pomocníky, jak využít jejich potenciál? Spoustu možností nabízejí kreditní karty. Peníze z nákupu zpět, peníze zpět na spoření na důchod, peníze na dárkovém certifikátu. Znáte tyto možnosti a víte kdy který produkt co nejlépe použít?  

Kupte teď, zaplaťte později!

Kreditní kartu určitě znáte a možná máte i nějakou tu kreditku už doma. Víte ale o tom, že kreditní karty nejsou vhodné jen pro ty, kteří mají nedostatek momentálních financí? Pokud dokážete s kreditní kartou dobře pracovat, tak získáte i další výhody a peníze, které se budou určitě hodit. Příkladem je například kreditní karta, která vám z každé čerpané koruny dá nějaké to procento na důchodové spoření. Některé kreditní karty jsou také navázány na partnerský program, a nabídnou vám tak další slevy u nasmlouvaných partnerských obchodů. Navíc vám kreditní karta pomůže přes finančně náročné předvánoční období. Pamatujte ale na to, že s takovou kreditní kartou musíte umět zacházet a displinovaně dodržovat několik pravidel.

  • Vždy si hlídejte bezúročné období na kreditní kartě, při překročení by vám začaly nabíhat vysoké úroky a 1% bonus by se v nich rozpustil, ani nemrknete.
  • Plaťte v obchodech kartou a zapomeňte na hotovost. Kreditní karty mají většinou platbu kartou zdarma v ceně, ale výběr z bankomatu je už zpoplatněn.
  • Vyberte si tu správnou kreditní kartu, vybírejte nejen podle délky bezúročného období, ale porovnejte si i poplatek za kartu a její vydání, roční poplatek a další poplatky spojené s používáním karty.
  • Porovnejte si jednotlivé parametry kreditních karet a vyberte si pro sebe tu nejlepší.
TIP: Srovnáni kreditnich karet online
 

Zaplaťte teď, nakupte později!

Dárkové certifikáty jsou oblíbeným řešením Vánoc pro ty, co neví, co koupit. Pro babičku a pro dědečka do lékárny, pro tatínka do knihkupectví, pro maminku do parfumérie. Dárkové kartičky potěší a navíc si za to může obdarovaný nakoupit přesně podle svého gusta. A nejen to. Nejspíš si za vánoční certifikát toho obdarovaný po Vánocích pořídí víc. Vánoční slevy patří k těm příjemnějším tradičním vánočním zvykům a s kreditem k utrácení to bude po Vánocích ještě veselejší.

Jen pamatujte na to, že:
  • Darovací certifikáty pořizujte jen tam, kde si myslíte, že obdarovaný opravdu nakoupí. Protože jinak darujete jen další věc do sbírky, co se nikdy nepoužije, navíc certifikát má třeba jen půl roku dobu splatnosti, takže velmi často dřív přestane platit, než se za to něco nakoupí.
  • Přečtěte si podmínky na certifikátě, některé například vylučují dodatečné slevy.
  • Dohlédněte na to, aby obdarovaný certifikát určitě využil, aby se třeba nezaložil nebo neztratil. Nejlépe když hned po Vánocích vyrazíte společně nakupovat.
  • Poohlédněte se také online, certifikáty už nejsou jen výsadou kamenných obchodů, ale slevové a darovací kódy najdete i v mnoha eshopech. Takže obdarovanému navíc ušetříte i čas, protože vše nakoupí online.
  • Poohledněte se i v dalších evropských eshopech, třeba díky klesajícímu kurzu libry jsou nákupy v UK ještě výhodnější než dříve.
 

 


Čtěte také:

Plaťte teď, dostaňte peníze později

Tzv. cashback programy vznikly kdysi v Americe, když společnosti nabízející kreditní karty začaly vracet určité procento z uskutečněných nákupů. S tím, jak se rozšiřovalo online nakupování, tak se koncept cashback rozšířil i do virtuálního světa. Dneska si můžete otevřít hned několik účtů, které vám tento cashback zprostředkují i při nakupování v českých eshopech. Při nakupování online pak vždy začněte na svém cashback účtu, ten vám doporučí různé eshopy a u každého vám nabídne určité procento vratných peněz zpátky. Pokud přes tyto refenční linky něco nakoupíte, tak získáte na účtu malou částku z nákupu zpět. Nejčastěji jde o 1 % z utracené částky, ale může to být i více. Tyto peníze si po nějaké době můžete nechat vyplatit na bankovní účet.

V Česku najdete cashback obchody třeba vratnépeníze.cz, refundo.cz, plnápeněženka.cz a další. Některé vratné portály se dokonce specializují na charitu. Peníze za nákup tak sice na účet získáte, ale už je vám nevyplatí, místo toho je věnují vybraným charitativním projektům. Pokud nakupujete například přes givt.cz, tak z každého vašeho nákupu jde určité procento vámi vybrané charitativní organizaci. Nakoupíte nejen dárky, ale navíc tak získáte i dobrý pocit z dobře utracených peněz.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY