Americké akcie mírně stouply, po útocích je trh opatrný

19.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily týden mírným růstem, z denních maxim ale jejich hlavní indexy sestoupily. Mezi investory začala převládat opatrnost po útoku na ruského velvyslance v Ankaře, nových vyjádřeních šéfky centrální banky USA (Fed) a poté, co do davu na vánočním trhu v centru Berlína najelo nákladní auto a zabilo devět lidí.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, uzavřel obchodování nárůstem o 0,20 procenta na 19.883,06 bodu. Minulý týden vykázal šestý týden růstu za sebou.

Širší index S&P 500 posílil rovněž o pětinu procenta na 2262,53 bodu. Index technologického trhu Nasdaq díky silnému vzestupu technologických gigantů Apple, Amazon a Microsoft vzrostl o 0,37 procenta na 5457,44 bodu. Indexy se nacházejí mírně pod rekordními maximy z minulého týdne.

Dow Jones získával v polovině obchodování asi třetinu procenta, později ale převládla opatrnost. Tu vyvolalo zavraždění ruského velvyslance v galerii v Ankaře a zřejmě teroristický útok v západním Berlíně. Zapůsobila také slova šéfky Fedu Janet Yellenové, která během dnešního projevu o významu vzdělání konstatovala, že růst mezd se zrychluje. To by naznačovalo možnost rychlejšího zvyšování úrokových sazeb, které Fed minulý týden zvýšil poprvé po roce.

Akciové indexy Wall Street stoupají od voleb na nová maxima v naději, že plány nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa na snižování daní, zvyšování výdajů na infrastrukturu a omezování regulace podpoří hospodářský růst. Dow Jonesův index získává od voleb přes osm procent.

Na devizovém trhu dnes dolar nakonec celkově zpevnil. Americkou měnu nadále podporují naděje, že nový prezident přijde s kroky na podporu ekonomického růstu a Fed urychlí zvyšování úrokových sazeb. Ke konci dne dolar podpořila slova šéfky Fedu, euro naopak podkopaly události v Berlíně.

V závěru obchodování dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti světových měn, stoupl o 0,2 procenta na 103,17 bodu. Držel se tak blízko páteční hodnoty 103,56 bodu, což bylo maximum od prosince 2002. Vůči euru dolar stoupl o 0,5 procenta na 1,0398 USD, k jenu však klesl o 0,7 procenta na 117,14 JPY.

hp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK