Kontrola dodržování podpory stavebního spoření bude účinnější

20.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Kontrola ministerstva financí u dodržování podmínek pro poskytování státní podpory stavebního spoření bude moci být účinnější. Předpokládá to novela o stavebním spoření, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Úprava zpřesňuje možnosti ministerstva financí vyžadovat od stavebních spořitelen informace. Ministerstvo také bude moci získávat od ministerstva vnitra údaje o datech narození a úmrtí lidí.

Novela rovněž zavádí nový správní delikt v případě, že stavební spořitelna poskytne překlenovací nebo běžný úvěr pro jiný účel než k úhradě nákladů na řešení bytových potřeb. Předloha také mění termíny pro vracení státní podpory, pokud na ni zanikl nárok. Výši státní podpory ponechává na nynější úrovni.

Předloha počítá i s doplněním registrovaných partnerů mezi osoby blízké. Rozšíření výčtu by mělo odstranit jejich diskriminaci.

Na českém trhu působí pět stavebních spořitelen. Podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen loni poskytly úvěry za téměř 46 miliard korun a uzavřely 459.000 nových smluv o stavebním spoření. V prvním pololetí letos spořitelny půjčily 23,6 miliardy korun a uzavřely více než 285.000 smluv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK