Lidé si půjčují výrazně vyšší sumy než před rokem

22.12.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Před Vánocemi tradičně roste zájem o spotřebitelské úvěry, proti loňsku jejich objem zaznamenal nárůst. Lidé si letos půjčují také vyšší sumy než před rokem, přičemž si berou úvěry nejen na nákup vánočních dárků, ale i na pořízení dražších domácích spotřebičů.

"Už od října evidujeme nárůst žádostí o nebankovní půjčky a předpokládáme, že tento zájem potrvá až do začátku ledna, tedy do povánočních slev. Počet žádostí o půjčku vzrostl meziročně téměř o desetinu," řekla ČTK marketingová ředitelka Profi Creditu Dana Hakavcová. Průměrná vyplacená částka se u předvánočních půjček proti loňsku zvýšila o čtvrtinu, když muži si podle ní půjčují o něco více než ženy.

"Zájem o půjčky před Vánoci každoročně roste, a to v průměru mezi deseti a 20 procenty," uvedl obchodní ředitel Fair Creditu Tomáš Konvička. Letošní prosinec ovlivnila podle něj novela zákona o spotřebitelských úvěrech. "Do dnešního dne jsme se rozloučili s některými našimi obchodníky a předpokládám, že to bude mít i vliv na objem poskytnutých úvěrů tento měsíc," dodal. Průměrný úvěr u společnosti činí 8100 Kč, zatímco loni to bylo 7800 Kč a 6500 Kč v roce 2014.


Čtěte také:
Jak nepadnout do vánoční pasti na peníze?
Jak vybrat správnou kreditní kartu

TIP: Srovnani kreditnich karet online

Letošní vánoce budou určitě bohatší, lidé si na ně půjčují vyšší částky než v minulosti, souhlasil mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek. Je to podle něj dáno tím, že se ekonomice daří a lidé si mohou dovolit vzít si vyšší půjčku, protože vědí, že ji snáze splatí. Letos Provident nezaznamenal typický hit mezi dárky, zákazníci nejčastěji zmiňují elektroniku, oblečení a nářadí pro kutily. Populární jsou také poukázky na kuchařské kurzy pro muže či na kurzy líčení pro ženy, podotkl.

I když zájem o úvěry v závěru roku roste, neznamená to současně, že lidé peníze využívají především na nákup vánočních dárků. Velká část poskytnutých úvěrů slouží k financování nákupu domácích spotřebičů. Ty často doslouží a lidé se rozhodnou pro jejich obměnu a dají si jeden velký rodinný dárek, upozornila mluvčí Home Creditu Zuzana Bienvenu.

Nejfrekventovanějším zbožím je tradičně černá a bílá technika a nově se v prodeji na splátky daří například robotickým vysavačům, poznamenal šéf marketingu Cofidisu Cyril Křůpala. Firma proti loňsku zaznamenala 35procentní růst objemu úvěrů.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY