MF bude potřebovat na financování dluhu příští rok méně peněz

22.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí bude příští rok potřebovat na financování státního dluhu 290,6 miliardy korun, což je o 58,3 miliardy méně, než činil plán z loňského roku. Uvedlo to dnes ministerstvo financí s odkazem na zveřejněnou Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2017.

Ministerstvo plánuje v roce 2017 na domácím trhu uskutečnit hrubou emisi střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě minimálně 150 miliard Kč. \"Pokud v průběhu roku 2017 dojde k neočekávané změně podmínek na trhu státních dluhopisů ČR, vyhrazuje si ministerstvo možnost nové dluhopisy nevydat,\" uvedlo MF.

\"Pro rok 2017 činí plánovaná potřeba financování 290,6 miliardy Kč, avšak její realizovaná výše bude záviset především na skutečném hospodaření státního rozpočtu a výši uskutečněných výměnných operací státních dluhopisů v tomto roce,\" upozornilo MF. V případě lepšího hospodaření státního rozpočtu proti schválenému lze podle ministerstva očekávat pokles potřeby financování v absolutním i relativním vyjádření a její setrvání pod šesti porocenty HDP v roce 2017.

V rámci financování počítá MF příští rok mimo jiné se schodkem státního rozpočtu 60 miliard korun, splátkou tří emisí korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů vydaných v letech 2007, 2012 a 2015 v celkové hodnotě 207,9 miliardy Kč, splátkou čtyř emisí spořicích státních dluhopisů za celkem 16,8 miliardy Kč, refinancování emisí státních pokladničních poukázek za 4,2 miliardy Kč či zapojování disponibilních peněz státní pokladny do krytí části potřeby financování v průběhu roku

Ministerstvo i nadále plánuje využívat příznivých tržních podmínek, kdy výnosy státních dluhopisů se zbytkovou dobou do splatnosti kratší než šest let dosahují záporných hodnot.

dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK