Fed: Úroky by se za Trumpa mohly zvyšovat rychleji

04.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. ledna (ČTK) - Americká ekonomika by díky zvýšeným rozpočtovým výdajům mohla zrychlit růst, inflace by se mohla zvednout, a úrokové sazby by se tak mohly zvyšovat rychleji. Podle dnes zveřejněného zápisu z prosincového zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) se na tom shodli takřka všichni členové výboru.

Fed na zasedání v polovině prosince po roce opět zvýšil svou základní úrokovou sazbu. Banka rovněž signalizovala rychlejší tempo zvyšování úroků v tomto roce. Fed uvedl, že příští rok by mohl zvýšit úrokové sazby třikrát, místo dříve zvažovaných dvou kroků.

Dnešní zápis ukazuje, jak se po listopadovém zvolení republikána Donalda Trumpa příštím prezidentem Spojených států názory Fedu posunuly. Trump mimo jiné slíbil, že podpoří ekonomiku snižováním daní, zvýšenými výdaji na infrastrukturu a deregulací. Silnější hospodářský růst by v této fázi pozdní konjunktury mohl zvýšit inflaci více, než se zatím čeká, a přimět tak Fed k rychlejšímu zpřísňování měnové politiky.

\"Zhruba polovina účastníků (zasedání) zahrnula do svých předpovědí předpoklad expanzivnější fiskální politiky,\" píše se v zápisu. \"Téměř všichni také naznačili, že se zvýšila pravděpodobnost překročení jejich odhadů ekonomického růstu,\" uvádí se dále v zápisu ze zasedání, kterého se zúčastnilo 17 členů výboru.

Loni v prosinci Fed přikročil k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby za téměř deset let. Před tímto krokem banka základní sazbu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držela po sedm let na rekordním minimu 0,0 až 0,25 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK