Kolik vás bude stát novoroční předsevzetí?

31.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Do nového roku si dává novoroční předsevzetí kde kdo. Chci přestat kouřit, začít žít zdravěji, chci začít cvičit a taky budu víc číst a chodit častěji do divadla. Pro zdravější a lepší život. Víte ale, kolik vás postupné plnění takového předsevzetí bude stát? Vemte si do ruky tužku a papír a spočítejme si to!

Novoroční předsevzetí se dávají různá. Někdo chce třeba začít běhat nebo pravidelně každý den snídat. Jiný chce chodit brzy spát a alespoň jednou týdně si zajezdit na kole. Mezi nejčastější předsevzetí pak určitě patří "chci přestat kouřit" a "zhubnu do plavek". Některá předsevzetí závisí hlavně na vaší vůli a vytrvalosti, ale některá budou potřebovat nějakou tu finanční investici. Pojďme se podívat na nejčastější novoroční předsevzetí a spočítejme si, kolik nás to tak bude stát.

Přestanu kouřit

Přestat kouřit je jedno z předsevzetí, které vám spíš vydělá, než že byste za něj horentně utráceli. Cigarety jsou pořád dražší a taková krabička denně dokáže s rodinným rozpočtem docela zahýbat. Na druhou stranu je ale přestat kouřit jedno z nejnáročnějších předsevzetí, jen se zeptejte všech těch kuřáků, kteří se o to pokouší každý Nový rok. Pokud se do toho opravdu opřete, tak za nikotinové náplasti a další náhražky, které vám odvykání ulehčí, taky něco zaplatíte.

Úspora: Podle statistik vykouří průměrný kuřák asi pět krabiček týdně. Jedna krabička stojí průměrně asi 90 Kč. Pokud přestanete kouřit, ušetříte více než 4 stovky za týden, což je přes 20 tisíc za rok. A to už opravdu není malá úspora.

Náklady: Pokud si budete při odvykání pomáhat nikotinovými náplastmi, tak se připravte, že levné to nebude, balení týdenní doporučené dávky vás vyjde na zhruba 4 stovky, což je asi tak stejně jako 5 krabiček cigaret. Spousta kuřáků také místo kouření začne hodně jíst a utratí více peněz za jídlo.

Bilance: Pokud se opravdu rozhodnete kouřit, tak ušetříte asi dva tisíce za měsíc. Jestli si ale budete pomáhat nikotinovými náplastmi, tak neušetříte nejspíš nic. Na druhou stranu nikotinové náplasti si taky nebudete lepit na věky a navíc vaše zdraví určitě získá víc.

Potenciální zisk záleží hodně na tom, kolik toho vykouříte a jak moc máte silnou vůli, ale můžete ušetřit až 20 000 za rok.

 

Kolik stojí přestat kouřit

(foto: Pixabay)

Začnu žít zdravě a zhubnu

Možná jste se rozhodli s novým rokem začít hubnout. Takže si pořídíte permanentku do fitcentra, nakoupíte si zeleninu a všechno ostatní jenom bio a rozhodnete se, že tento rok se konečně vejdete do starých kalhot.

Úspora: Při zdravém životním stylu můžete i ušetřit. Přestanete chodit na meníčka do hospod, nebudete si kupovat žádné sladkosti a v McDonaldovi vás už taky neuvidí. Ruku v ruce s tím jde taky to, že vynecháte alkohol a pít budete vodu. Při každodenním chozením do hospod na obědy i večere, tak můžete ušetřit průměrně tak dva tisíce týdně, průměrný Čech nechá například při večerní útratě v restauraci až 350 Kč. Pokud si přestanete kupovat každý den něco sladkého na zub, dále ušetříte ještě 200 – 300 korun týdně.

Náklady: Zdravý životní styl ale taky něco stojí. Nejspíš si pořídíte permanentku do fitcentra. Cena záleží na konkrétním fitcentru, může to být tisícovka za měsíc ale klidně i víc. Pokud nebudete už chodit do hospod na opulentní večeře, tak si nejspíš budete muset začít vařit doma. Průměrně za jídlo utratí jedna osoba zhruba 2000 korun, pokud chodí na obědy do restaurace. Pokud si budete vařit doma, tak tato částka může být menší i větší. Dobrou zprávou ale je, že to bude zdravější, budete vědět, co do toho dáváte, a třeba vám zbude i na další den.

Bilance: Celkově se nedá říct, jestli na zdravém životním stylu ušetříte, nebo vás to naopak bude stát ještě víc. Ale pokud chcete opravdu žít zdravě, tak vězte, že to není nic drahého. Místo fitcentra investujte do sportovního oblečení a choďte pravidelně běhat. Vařte si doma a omezte konzumaci alkoholu. Ušetřit tak můžete klidně i tisícovku za týden.

Potenciální zisk, pokud budete cvičit doma podle YouTube a nakupovat budete zdravě a rozumně, může být až 50 000 za rok.

Potenciální náklady ale porostou, pokud budete chodit do fitcentra a nakupovat jen ty nejvíc bio potraviny, to pak sáhnete do peněženky pro 10 000 a víc za rok.

Kolik stojí knížky

(foto: Pixabay)

Jednu knížku týdně

Jako další rozhodnutí jste si třeba mohli dát, že začnete pravidelně číst. Nebo budete pravidelně chodit do divadla a kulturně se budete vzdělávat. V takovém případě je pravda, že asi vás to bude něco stát. Lístky do divadla, na výstavy, na koncerty a podobně bohužel zadarmo nejsou. Stejně tak, pokud rádi čtete, tak knížky něco málo stojí.

Úspora: Při bohatém kulturním životě toho bohužel moc neušetříte. I tak se dá kulturně žít docela levně. Místo kupování knížek si pořiďte průkazku do knihovny. Na koncerty i výstavy taky můžete chodit do menších klubů, a objevovat tak třeba neznámé umělce, kteří zatím vybírají jenom symbolické vstupné a někdy ani to ne.

Náklady: Pokud se ale do kulturního života pořádně opřete, tak budete muset opravdu sáhnout do peněženky. Při čtení jedné knížky týdně a pokud si vyberete nové knihy a bestsellery, tak vás může kultura stát třeba až 20 tisíc za rok. Stejně tak pravidelná návštěva divadla nebo koncertů, lístek na koncert může stát i několik tisíc, lístek do divadla většinou stojí několik stovek. Lístek do kina může stát až dvě stovky. Průměrně každý Čech utratí za kulturu asi 1000 za měsíc.

Bilance: Spousta lidí navíc má pocit, že investicí do kultury nic nezíská. Jen to stojí peníze. Pamatujte ale, že při čtení nebo v divadle investujete především sami do sebe. Získáváte tak neopakovatelný zážitek. Finančně tak určitě budete tratit ročně tisíce, ale získáte spoustu zážitků.

Potenciální náklady záleží na tom, kolik toho zvládnete za rok přečíst a kolik toho uvidíte, ale připravte si alespoň 12 000 za rok.



Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel