5 tipů, jak najít studentskou brigádu

12.01.2017 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Přivýdělek ke studiu je pro mnoho studentů důležitý. Přinášíme užitečné tipy jak si poradit při hledání práce a studentské brigády.

Životopis

Před tím, než se vydáte hledat brigádu, ujistěte se, že máte vyšperkovaný životopis. Představte si, že jste váš budoucí zaměstnavatel a máte vaše CV před sebou na stole. Jak na vás působí? Fotka, obsah, uspořádání, design, písmo. Vypadá to propracovaně? Pak je zde šance, že se bude zamlouvat i vašemu potencionálnímu zaměstnavateli. A v neposlední řadě, opatrně s textem, méně je někdy více.

Agentury

Jedním ze způsobů jak si obstarat brigádu jsou agentury. Pokud si tuto možnost zvolíte, snažte se odvádět co nejlepší výkon, zavolají vám znova. Nevýhodou u agentur je, že si odvádí provizi z každé vaší opracované hodiny.

Internet

Digitální doba s sebou přináší možnost publikování pracovních nabídek na internetu. Oblíbenými portály pro vyhledávání studentských brigád jsou například www.prace.cz, www.jobs.cz, www.fajn-brigady.cz. Dejte si však pozor na pofidérní nabídky, kde vás odmění například jen podle toho, kolik podepíšete smluv. Tento způsob je dost nestabilní - obzvláště pro studenty.

Obcházení s životopisem

Ať už jdete zanést svůj životopis kamkoliv – supermarkety, úklidové firmy, sklady, hotely, restaurace, fastfoody – vyberte si vhodný čas. Většina podniků je odpoledne zaneprázdněná – zejména restaurace a hotely. V dopoledních hodinách je pravděpodobnost, že narazíte na manažera mnohem vyšší. Když se vám to podaří, záleží na prvním dojmu. Snažte se působit sebevědomě, přátelsky a vyrovnaně. Přestože jde jen o brigádu, i na takových „detailech“, jako je první dojem hodně záleží.

Network - „známosti“

Rozšířený způsob shánění brigády je „přes známost“. Konexe vládnou světem. Účastněte se proto různých kulturních, společenských a sportovních akcí, abyste poznali co nejvíce lidí. Čím více lidí znáte, tím větší šance je, že narazíte na někoho kdo vám nějakou tu brigádu „dohodí“.

Autor článku

Lucie Czillingová

Články ze sekce: STUDENT