MMF zlepšil výhled růstu v USA, globální odhady nechal beze změn

16.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. ledna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) prozatím nechává základní odhady růstu světové ekonomiky beze změn. To znamená, že letošní a příští rok čeká mírné zrychlování tempa z loňského sedmiletého minima 3,1 procenta. Díky zlepšené prognóze pro USA fond v dnešní aktualizaci říjnového výhledu zvýšil odhad pro celý vyspělý svět. Vzhledem k nejasnostem ohledně politiky nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa ale poukázal na zvýšené nejistoty a uvedl, že jasnější bude situace až v jeho dubnové pololetní prognóze.

Letos čeká fond celkové zrychlení globálního růstu na 3,4 procenta a příští rok na 3,6 procenta. Pro vyspělé země čeká zesílení tempa na 1,9 a 2,0 procenta, zatímco ekonomiky rozvíjejícího se světa mají letos růst o 4,5 a napřesrok o 4,8 procenta.

Z vyspělých ekonomik zvýšil měnový fond odhad pro USA proti říjnovému výhledu na letošek jen mírně, a to na 2,3 procenta, na příští rok pak výrazněji, respektive na 2,5 procenta. Loni největší ekonomika světa podle odhadu MMF rostla slabým tempem 1,6 procenta, nyní by ji ale měly podpořit Trumpovy plány na snižování daní a zvyšování výdajů.

Pro Británii zlepšil fond letošní odhad o 0,4 procentního bodu na 1,5 procenta, příští rok ale čeká zpomalení na 1,4 procenta, což je výrazně pod dosavadní prognózou. Z vyspělého světa fond zhoršil odhady pro Itálii a mírně je zlepšil pro Německo, Španělsko a Japonsko.

Růst v rozvíjejících se tržních ekonomikách podpoří Čína, která letos zpomalí tempo růstu jen mírně na 6,5 procenta, což je o 0,3 procentního bodu nad podzimním odhadem. MMF naopak výrazně snížil odhady pro Indii, Brazílii, Mexiko a Saúdskou Arábii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK