V jižních Čechách je potvrzené druhé ohnisko ptačí chřipky

16.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - V chovu v Libějovicích na Strakonicku potvrdili veterináři druhé jihočeské ohnisko ptačí chřipky. Chovatel se stará o 130 ptáků, většinu z nich čeká likvidace, která se uskuteční v úterý, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. V malochovu jsou nosnice, vodní drůbež, holubi a papoušci. Výjimku před utracením by chovatel mohl dostat pro papoušky, kteří byli v uzavřeném chovu. První ohnisko choroby na jihu Čech potvrdili veterináři v minulém týdnu v Chotčinách u Tábora.

\"Pro malochov byla vydána předběžná opatření, jako je zákaz přesunů nebo opatření biologické bezpečnosti,\" dodal mluvčí.

V celé zemi je sedm ohnisek nemoci, do Česka zasahuje také ochranná a dozorová zóna od ohniska choroby z Polska. O víkendu také veterináři potvrdili nemoc u volně žijí labutě u Pražské tržnice v Praze 7. Nově se řeší také podezření na nákazu u další labutě nalezené u pražského Střeleckého ostrova.

Většina ohnisek v Česku je na jižní Moravě, jedno je i v Lázních Toušeň ve Středočeském kraji. Celkem v Česku veterináři dosud utratili přes 13.000 ptáků.

Ptačí chřipka se v ČR znovu objevila po téměř deseti letech, nákaza je také v dalších evropských zemích. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes o situaci informoval vládu. Stát je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) připraven kompenzovat chovatelům škody spojené s opatřeními proti ní. Podle dřívějších informací má letos na nákazovou situaci vyhrazeno 31,3 milionu korun. Podle dnešního vyjádření Jurečky je prozatímní odhad náhrad podle počtu zlikvidovaných ptáků mezi sedmi a osmi miliony korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK