Počet prodaných nových bytů v Praze loni vzrostl o 7 pct na 6650

25.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Počet prodaných nových bytů v Praze loni meziročně vzrostl zhruba o sedm procent na 6650. Jejich hodnota se zvýšila o 39 procent na 31 miliard korun. Zásoba dostupných bytů klesla o 27 procent na 4000. Vyplývá to ze společných statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group, které dnes tyto developerské firmy zveřejnily na tiskové konferenci.

\"Trh táhly výhodné podmínky pro poskytování hypoték a optimistické očekávání veřejnosti z dalšího ekonomického vývoje. Zároveň se však dále zvětšoval rozdíl mezi počtem bytů nabízených na trhu a poptávkou,\" uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský. Letos podle něj bude počet nových prodaných bytů meziročně stagnovat.

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze loni meziročně vzrostla o 19,5 procenta na 71.567 korun za metr čtvereční. Největší zájem o nové byty byl v městských částech Praha 9, 10 a 5, které se na celkových prodejích podílely ze dvou třetin. Naopak nejméně nových bytů se prodalo v Praze 1, 2 a 6.

V roce 2014 developeři uvedli do svých nabídek 6100 bytů, v roce 2015 to bylo 4200 bytů, loni jich bylo 5400. Podle aktuální studie poradenské společnosti KPMG Praha v tempu schvalování výstavby nových bytů výrazně zaostává za většinou ostatních metropolí střední Evropy. Ve Vídni loni úřady povolily zhruba šestkrát více bytů než v Praze, v Budapešti 2,5krát více.

Poptávka po novém bydlení v Praze se soustředila především na byty kategorií 1+KK a 2+KK. Jednopokojových developeři prodali zhruba čtvrtinu, dvoupokojových více než třetinu. \"Zdaleka největší zájem je o byty 2+KK, které preferují jednotlivci, mladé páry nebo naopak páry ve vyšším věku a investoři,\" doplnila generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková.

Podle údajů developerské společnosti Ekospol loni počet prodaných nových bytů dosáhl 6737. V posledním čtvrtletí jich bylo 1675.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK