8 tipů jak přežít zkouškové

02.02.2017 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Jste ponoření do skript pomalu až tak, že vám slova tančí před očima? Máte snad už šestý šálek kávy za den a i přes pěti hodinovou seanci s Mikroekonomií máte pocit, že jste se nic nenaučili? Možná nastal moment rozplánovat si váš čas před zkouškovým obdobím efektivněji.

1. Začít se učit v předstihu

Rozhodně není na škodu. Je-li čas stále na vaší straně, začněte s učením pár týdnů před zkouškami. Nejenže vám to přidá na celkové sebejistotě, ale také máte možnost zeptat se profesorů na látku, kterou jste nepochopili.

2. 30 stran denně?

Naplánujte si, kolik stran si projdete na den. Střídejte přitom předměty tak, aby si váš mozek odpočinul. Jestliže se například jeden den věnujete matematice, další den si vezměte angličtinu namísto ekonomiky. Vytyčte si přitom jeden den pro opakování všeho, co jste se doposud naučili.

3. {Facebook, Instagram, Twitter, Youtube} – vypnout

Je hezké, že jste se rozhodli studovat, ale nemusí o tom vědět celý svět. Přestože je bezesporu lákavé sdílet pokrok v učení se spolužáky, odpojení se od sítě přináší klid a jasnou hlavu a v neposlední řadě také prostor k učení. Je efektivnější učit se intenzivně půl hodiny a poté si dát kratší pauzu, než sledovat co se kde šustne na Facebooku a snažit se učit zároveň.


Čtěte také:
Pracujte vždy jen na 1 úkolu a uklízejte si stůl. Budete výkonnější o třetinu
5 fascinujících věcí na studiu v Dánsku
Může lidem pomoci prostistresová rovnice?

4. Pastelky, fixy a mnemotechniky

Ano, jako ve školce. Dejte prostor těm nejdůležitějším faktům, které si poté zvýrazněte pestrými barvami. Snažte si na učivu najít to pro vás zajímavé a atraktivní. Tvořte si asociace s různými názvy, které se těžce zapamatují. Známým způsobem, jak docílit snadného zapamatování si složitých termínů jsou tzv. mnemotechniky. Známou mnemotechnikou je například zapamatování si tísňových linek pomocí konečných čísel; 150 – 0 jako hasičská hadice, 158 – 8 jako policejní pouta, a 155 – 5 představující invalidní vozík. Je to pouze jednoduchý příklad, dokážete-li však být kreativní, rozdělovat si slova či vytvářet asociace, můžou vám být tyto způsoby nápomocny.

5. Soustřeďte se s Ginko Bilobou

Patříte-li k té skupině lidí, která má problém se soustředit, vyzkoušejte čaj z Ginko Biloby. Listy v něm obsažené pomáhají zlepšovat pozornost. Ginko Biloba (jinan dvoulaločný) je čínským národním stromem. Zkuste nahradit kávu čajem s Ginko Bilobou, poznáte rozdíl.

6. Vyhněte se „stresařům“

Známe to, lidé, kteří stresují, že nic neumí a poté dostanou áčko jako hrom. Stres je to poslední, co při učení a zkouškách potřebujete. Potřebujete pozitivní energii, jež vám tito lidé rozhodně neposkytnou.

7. Odměny a relax

Nezapomeňte si v celém chaosu najít čas sami na sebe. Načerpání síly můžete dosáhnout procházkou v lese, teplou vanou, či domácími pracemi. Naplánujte si, co budete dělat, až hrůzné zkouškové období přejde. Půjdete s přáteli do kina, zaplavat si nebo si uděláte túru na hory?

8. Pozor na prokrastinaci

Prokrastinace, to je hřích. Pokud jsou dny, kdy si vyluxujeme i za skříní, jsou to definitivně ty, kdy se musíme učit. Chorobné odkládání důležitých úkolů neznačí ani špetku ničeho dobrého. Snažte se proto prokrastinaci vyhnout obloukem a soustřeďte se na to, abyste u zkoušek uspěli.

Přestože způsobů, jak dostat do hlavy co nejvíce informací je mnoho, každému sedí něco jiného. Vyberte si svou cestu, jak se efektivně dopracovat k úspěšným výsledkům u zkoušek. Hodně štěstí!

Autor článku

Lucie Czillingová  

Články ze sekce: STUDENT